Mert az élet megy tovább… egyedül is

A nők elleni erőszak a gyengeség jele

Pixabay/Antranias

Megismertem a napokban egy összetört lelkű nőt. Családon belüli testi-lelki erőszak áldozata, három gyermek édesanyja, egy végtelenül hatalmas poklot megélt ember, gyönyörűszép, csodálatos nő.

Magamat láttam benne, régmúlt idők összetörtségét, keserűségét, álmatlan éjszakákat, félelmet, könnyeket. Eszembe jutottak a reggelek, amikor reménnyel ébredtem, és az esték, amikor már semmihez sem volt erőm. Az élethez sem.

De az élet nem áll meg attól, hogy mi szenvedünk. Az élet könyörtelenül megy tovább. A család és a barátok egy ideig vígasztalnak, együttéreznek, segítenek, együtt sírnak veled, de aztán nem marad senki, csak te, önmagadnak.

És akár tetszik, akár nem, igen, az élet megy tovább.

A fiad iskolába indul, megtanul írni, olvasni, aztán csak egy szempillantás és már gimnazista lesz, magasabb mint te, és szerelmes. A nővéred elköltözik, egyre ritkábban tartja oda a vállát, hogy te kisírhasd a világ összes könnyét. Édesanyád saját magányát siratja, nincs már ereje téged pátyolgatni. A városban is új szelek fújnak, néha csípősek, néha kellemesek. Új könyvek jelennek meg, elmegy Márquez és vele meghal egy kor, amelyben te is egy kicsit bolondos és egy kicsit „márquezes” voltál. 

Tavasz után ősz, ősz után tél, háborúk utáni újrakezdés, csend és talán néha egy kis boldogság is.

És újra állítom, mert tudom: az élet megy tovább, nem áll meg hogy megvárja a gyógyulásod, a felépülésed, neked önmagadnak kell felállni és újrakezdeni. Egyedül. Teljesen egyedül.

Egyedül fogsz elmenni fodrászhoz, hogy helyrehozza a séródat… smileysmiley

Egyedül fogod meg az iskolakapu kilincsét, hogy felkeresd a fiad osztályfőnökét. Egyedül fogod újra átlapozni a füzeteit és egyedül fogsz vele leülni, és beszélgetni kettőtök életéről. Egyedül fogsz segíteni élete első öltönyének kiválasztásában és egyedül fogsz benne gyönyörködni. Egyedül fogod felkeresni a barátaidat, és végre örülni az örömeiknek.

Egyedül fogsz harcolni azért, hogy a munkahelyeden komolyan vegyenek és ne sajnáljanak. Egyedül fogsz újra beleszeretni az életbe, egy kék szempárba, egy elvillanó boldogsába. Egyedül fogod felemelni a fejed mindenhol, ahol megjelensz, egyedül fogod kifizetni a számlákat, egyedül fogod megoldani a karácsonyi bevásárlást és egyedül húzod ki a minőségi borosüveg parafadugóját.

És megtanulsz mindennek egyedül örülni. És megtanulsz szép lenni, boldog lenni, mosolyogni, harcolni, reménykedni. Mert az élet megy tovább.

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon