Március 15-e előtt

Az ünnep mély értelmét csak akkor tudhatjuk meg, ha igyekszünk felkészülni arra a napra nem csak külsőséggel, hanem belsőleg is, lelkileg ráhangolódni és megélni annak minden pillanatát.  Az ünnepnap a családon belül is jelentős értékekkel bír. Megüljük az évfordulókat, emlékezünk az elmúlt eseményekre, pillanatokra és igyekszünk minél bensőségesebb hangulatot teremteni. Lehet az házassági évforduló, gyermekeink születésnapja vagy egyszerű névnap vagy bármi, ami fontos számunkra. A vallási ünnepekről nem is beszélve, hiszen a karácsony és a húsvét fontos eseményeit hosszas előkészület előzi meg.

A nemzeti ünnepek különös és meghatározó helyet foglalnak el életünkben, mint egy azonosító kód, mely meghatározza létünket, cselekvéseinket, gondolatainkat és a jövőbe vetett hitünket. Az 1848/49-es szabadságharc évfordulójához közeledve, elengedhetetlen, hogy felkészüljünk lelkileg is az ünnepnapra.

Újra meg kell hallgatni Petőfi Nemzeti dalát, rá kell hangolódunk nemzetünk ünnepére, hogy tartalmilag is meg tudjuk élni.

Az ünnep előtti hangulathoz hozzátartozik a felkészülés, a példamutatás, mert szükségünk van arra, hogy bátrak és kitartóak legyünk, még ebben a pandémiás helyzetben is. Ne legyünk kishitűek, merjünk ünnepnapot ülni. Az ünnepnapunk levezethető az ómagyar innep, innap, idnap és az „üdv+nap” szóból.

Legyen nemzetünk ünnepe, mindenki ünnepe és üdvnapja, mert részesei vagyunk a nemzetnek és annak dicső történelmének. Mert mindenki számít, minden magyar fontos, legyen az bárhol is a nagyvilágban. Ez az igazi ünnep.

Pedagógusaink is komoly és tartalmas munkát végeznek. Minden évben felkészítik gyermekeiket egy kis műsorra, vagy csak megemlékeznek az osztályteremben történelmünk dicső pillanatairól és bátran tűznek kokárdát gallérjaikra.

„A magyar név megint szép lesz,
Méltó régi nagy híréhez;
Mit rákentek a századok,
Lemossuk a gyalázatot!
A magyarok Istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!”

Petőfi Sándor: Nemzeti dal

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon