Majális után...

Szálljon fel a füst!

Bob_Dmyt/Pixabay

Nem számít a tartalom, sem a jelentés, sem a múlt. Nem érdekel miért jött létre, sem az, hogy mióta ünnep. Igazából az sem számít, ünnep-e vagy sem. Ami a lényeg, hogy nem kell dolgozni, nem kell iskolába menni. És ami a legjobb, teljesen mindegy, melyik napra esik, összekötjük a legközelebb álló hétvégével, nehogy már csak egy-két napig tartson.

Most semmi sem számít, csak a programok! Ki így, ki úgy, de most mindenki ünnepel. Hogy igazából mit is, az senkit sem érdekel. Most nem zavar, hogy órákat állunk sorban a húsért. Mert grillezni és főzni kell, kikapcsolódni és ünnepelni. Természetesen a fogyasztásunk is belekúszik a mérhetetlen kategóriába, de most ez sem számít.

Megtelik a természet néppel. A fiatalok sátrakat ragadnak, és csoportokba tömörülve keresik fel az egyik erdőt vagy tópartot. Mások a szervezett majálisokon vesznek részt, míg megint mások otthon, a kertben szerveznek majálist, sütést-főzést, barátkozást. Mintha az volna a cél, hogy csak szálljon a füst! Talán épp ez is a cél. Az utcákról eltűnő tömeg háttérbe vonul, tüzet gyújt, és a felszálló füst étvágygerjesztő jelzése meghozza hatását, eszünk és iszunk, és iszunk és eszünk egészen addig, amíg bírunk. Minden évben.

Nagy kedvenceim ilyenkor is az üzletláncok. Elindul a trükközés, hogyan is lehetne még többet eladni a népnek. Nem mintha nem vásárolnánk fel ilyenkor mindent, de amikor egy fél malacért fél tálca sört, míg egy egész malacért egész tálcát kapunk 1 pénzért, azon azért elgondolkodik a fogyasztó. De talán még mindig jobb, mint amit az egyik fogorvos ismerősöm mesélt el.

Majálist követően kereste fel egyik páciense, hogy valami beszorult a fogai közé, és nem tudja kiszedni. Nagy nehezen megtörtént a művelet, majd a pici gyanús tárgyat közelebbről is megvizsgálva kiderült, egy kóbor kutya chipjének maradványa volt... Persze, fontos a majális, hiszen megéljük, de elgondolkodtató az emberi kapzsiság egy-egy megnyilvánulása csak azért, hogy többet tudjon eladni, több pénzhez jusson, még ilyenkor is. 

De ez sem számít, most nem. Égnek a telefonvonalak, megállás nélkül csipognak az üzenetek, mert szervezkedni kell. Ki mit hoz, vagy visz? Kinek mi lesz a szerepe, feladata? Ki fog sütni, ki főzni? Napjainkat most ezek a kérdések határozzák meg.

Kell ez nekünk? Igen, kell. Mert jó együtt lenni, jó kikapcsolódni! Jó reggeltől késő estig barátkozni, beszélgetni, és igenis jól esik közben egy-egy szelet ropogósra sült szalonna. Jól esik rákanalazni egy becsületes tányér pörköltet, és lefojtani egy kiadós rostéllyal. Ha mindeközben lecsúszik egy-két pohárka minőségi bor, vagy jegesre hűtött sör, most az sem kelt lelkiismeret furdalást.

Jó ez, valóban? Jó bizony, és hogy mit is ünnepelünk igazán? Kit érdekel, amikor majális van!

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek