A képek önmagukért beszélnek

Nem tudom, ki hogy van vele, de a Párizsban kigyulladt templom komolyan elgondolkodtatott és kérdéseket vetett fel bennem. Az a tény, hogy a 21. században egy műemléki épületen kilincset sem lehet cserélni, úgy, hogy az legalább 100 ellenőrzésen ne menjen keresztül,majd  engedélyezések, felügyelet, őrség...Akkor fényes nappal, a főváros kellős közepén, mégis hogyan gyulladhatott ki ez a mindenkinek sokat mondó, szimbólumként emlegetett műemléki templom, a párizsi Notre Dame?!

Egy több milliós város kellős központjában, délután öt órakor ilyen erővel csapjanak fel a lángok!?

Még csak kánikula sem, erős napsütés sem volt. Viszont a kereszténység legnagyobb ünnepét, húsvétot kezdték ünnepelni ebben a templomban (is) Virágvasárnap.

Sokat mondó, hogy nem egy héttel korábban, vagy máskor gyulladt ki az épület. Az építkezésen, pontosabban a felújítási munkálatokban számtalan menekültet, migránst foglalkoztat a cég, akik betanított munkásként vesznek részt a felújításban. Hogyan gyulladhatott ki? Ugyan már!!  

Nem tudom, attól félek, hogy a franciák, még ha így is lenne, letagadják, mert egy sorozat kérdést vetne fel és nekik válaszolniuk kellene rá. Főleg az erőteljesen liberális jelenlegi vezetőségnek kellene ezt megmagyaráznia.

Nekem a képek önmagukért beszélnek!

Egyet értek Világos Miklós óbecsei plébános kollégám írásával, a párizsi Miasszonyunk Érseki Főtemplom elhamvadását közvetítő médiák reakcióiról. Mennyire igaza van akkor, amikor azt állítja, hogy most mindenki azt harsogja, hogy a nyugati kereszténység 850 éves szimbóluma pusztul, válik a lángok martalékává.

Macron is nyilatkozott, de bár hallgatott volna...a kereszténység nagy "mintaképe"!

Ne felejtsük el, hogy azt a bizonyos eredeti templomot, ami valóban szimbólum lehetne, szinte teljesen lerombolta a csőcselékből összeverődött „nagy” francia forradalom csürhe bandája, a liberálisok előfutárai...

Ami most leégett, az egy eredeti tervek szerint a 19. században rekonstruált változat. Nos, majd Macron újra restauráltatja. Jöhetnek a turisták! 

Az óbecsei plébánosnak mennyire igaza van, amikor a következőket írja: Kár, hogy a liberalista médiák hallgattak, 2014-ben senki meg sem említette, amikor Moszul mellett felrobbantották Irak legrégebbi keresztény monostorát, az 1400 éves Szent Illés-monostort, ami nem csak egy rekonstrukció volt! Igazi keresztény ősi építmény.

Azt kik is rombolták le? 

Azok, akik most itt vannak Európában és betanított munkásként ott végzik a templom felújítását Párizsban (is).

Hol volt a média 2004-ben, amikor teljesen kiégett Prizren ortodox püspökének széktemploma, s vele együtt 5-6-700 éves templomok pusztultak el Koszovón, ami semmivel nem volt fiatalabb, mint a forradalom után újjáépített Notre Dame?! Ráadásul rangja ugyanaz volt: egy apostolutód trónszékének temploma!

Azt kik is rombolták le?

Nos, igen!

Nyugat-Európától Észak-Amerikáig százával zárják be és rombolják le a templomokat a liberális eszméktől megfertőzött nyugati kereszténység, vagy alakítják át őket kocsmává, hotellé, lakásokká, könyvtárakká stb., pont azok, akik most siratják a párizsi templomot. Az imádságnak házait, az Istennek hajlékait meggyalázzák, messze elkerülik, semmire sem becsülik, s az nem baj, mert a felvilágosult, s ezzel együtt mérhetetlenül fel is fuvalkodott, de egyszersmind végtelenül elbutult jóléti embernek nem kell Isten, elég a jólét, a luxus. Ha tele van a hasa, ha kielégítette minden (perverz) szexuális igényét, mert ma már snassz dolog a pusztán heteroszexuális, családon alapuló, holtomiglan holtáiglan kapcsolat, inkább dívik az untomiglan untáiglan gyönyörködtető partnerváltogatás fiúk, lányok, kutyák és lovak irányába akár, akkor a többi őt már ugyan nem érdekli. Közben erősödik és fejlődik egy más kontinens vallása, kultúrája, mi magunk csalogatjuk őket ide, annak reményében, hogy majd a piszkos munkát elvégzik helyettünk, akik még tudják, hogy mire való a férfi és a nő közötti különbség, anélkül, hogy kiforgatták volna azok jelentését.

A párizsi Miasszonyunk Főtemplomot most mindenki nagyon, de nagyon sajnálja. Mert ez egyesek szerint a nyugat szimbóluma.

Tényleg?  Tényleg az! 

Egy csoda hamvadt el a lángokban, s egy csoda hamvad el mostanság nyugaton. Pusztán kőépületek élő közösségek nélkül semmit nem érnek. Az élő közösségek meggyengülnek! Nem kapnak támogatást, magánügy!

A keresztény civilizáció egy messzemenően kiemelkedő dolog volt az emberiség történetében, de épp úgy, ahogy ez a kőtemplom is, ez a csodás nyugati civilizáció is lassan elhamvad, felemészti magát, beáldozza sorsát a muszlim világnak.

Ez is szimbolikus!

És az is szimbolikus, hogy pont nagyhéten gyullad ki Párizs főtemploma!

„Keresztények sírjatok, mélyen szomorkodjatok” énekeljük a nagyhéten. A látszat, a külső máz még kell, de a lényeg már nem. Párizs főtemplomát sajnáljuk, mert szép és ragyogó volt mostanáig, sok turista látogatta, látom a Facebookon előkerülnek a fényképek, de a lényeg, ami miatt az egykor felépült -- vagyis az egyetlen és örök Isten dicsérete -- már a legtöbbeknek semmit nem jelent.

A templomot másodszor is lehet újraépíteni, az a kérdés, hogy mi megújulunk-e?

Képesek vagyunk irányt váltani? 

Remélem, hogy igen!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek