Karanténszótár

Az elmúlt több mint egy év is bizonyította, hogy anyanyelvünk rugalmas és alkalmazkodik a helyzethez. A tevékenységünk, a mindennapi dolgaink meghatározzák nyelvünket, mert a körülöttünk lévő világ eseményeinek, eszközeinek és történéseinek nevet kall adni. A szavaink igyekeznek hűen tükrözni a gondolatainkat és a viselkedésünket.

Szavaink alkotása folyamatos a magyar nyelvben, ami ékes bizonyítéka annak, hogy nyelvünk él és folyamatosan fejlődik. A 2020 elején megjelent koronavírus-járvány hatására számos új kifejezés, szóösszetétel jelent meg a nyelvben, vagy éppen korábban ritkán használt szavak elevenedtek fel, éledtek újra.

Maga a szókincs változása egyáltalán nem újkeletű jelenség, a változásokra azonnal reagál a nyelvünk, sok-sok viszonylag új szó köthető például a digitális kommunikációhoz, a közösségi média használatához.  Ám abban az esetben a szókincsgyarapodás sebessége nem ilyen léptékű volt: az elmúlt húsz-harminc évben folyamatosan jelentek meg az új szókincselemek (gondoljunk csak a szkájpolásra, lájkokra vagy éppen a spamre), most robbanásszerű szókincsgyarapodásnak vagyunk tanúi.

Vannak olyan szavak, melyek maguktól érthetőek, nem szolgálnak magyarázatra, de bizony akadnak olyanok is, melyeket meg kell magyarázni, hogy érthető legyen mindenki számára. A gyűjtésben szerepelnek olyan szavak, amelyek jelentése magától értetődő, melyek pontosan takarják, egyértelműen a szó értelmét, mint például a home ovi, a karanténháj vagy a vizespalacksúlyzó. De akadnak olyanok is melyek bőven magyarázatot igényelnek, például a kenyérszűz (aki a kijárási korlátozás alatt kezd el kenyeret sütni); a vécépapír-bűnözés; a fotelvirológus (a koronavírus-járvány álszakértője) vagy a maszkdivat, a járványszett és más szavaink.

A Karanténszótár is a magyar nyelv és annak használóinak leleményességét tükrözi, mert a nyelvünk átadja a közösség igényét a túlélésre, a minél előbbi járvány helyzet lezárásra. Fontos, hogy visszatérjünk a megszokott életünkhöz, de ennek az a követelménye, hogy oltakozzunk. Ez a szó is nagy vihart kavart, mert eddig nemigen hallottuk, de pontosan tükrözi, hogy jelentkezzünk és menjünk felvenni az oltást.

A karantén-szavaink tükrözik anyanyelvünk rugalmasságát, alkalmazkodó képességét és belső humorát. Gyűjtsük, jegyezzük le ezeket a szavakat, hogy ha elmúlik a pandémia, akkor tudjuk, hogy min mentünk keresztül, maradjon egy szép emlék erről az időszakról is.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon