,,Faluban és saját házban könnyebb az élet”

Horváth Zsuzsanna, Tornyos – Házvásárlás

Horváth Károly és Horváth Zsuzsanna gyerekeikkel együtt egy tornyosi tanyán éltek, szülőknél. A Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatának köszönhetően lehetőségük volt a falun belül egy saját otthon megteremtésére. Tágas ház, nagy udvar és kert adja meg azt a biztonságot, amelybe jól esik hazatérni egy- egy munkával teli nap után. Horváthék dolgos család, Károly és Zsuzsanna is munkaviszonyban van, sőt fiúgyermekük szintén dolgozik. Tavaly költöztek be új otthonukba, folyamatosan szépítgetik, bővítik azt és elmondásuk szerint elképzelhető, hogy egyéb dologra is pályáznak majd az Alapítványnál, amelynek nagyon hálásak. A részletekről Zsuzsanna nyilatkozott:

  • Miért döntöttek a házvásárlás mellett és könnyen találtak-e rá az ideális épületre?

Nem volt túl egyszerű az igényeknek megfelelő házat találni. Számunkra az volt a lényeg, hogy bent legyen a faluban, mert mi tanyán éltünk a szülőknél. Nőtt a család, kicsi lett a hely, ez volt a fő oka annak, hogy házvásárlásba fogtunk.

  • Hogyan néz ki a házuk és a telek?

Ahogyan mi ezelőtt laktunk, amennyi helyünk volt, ahhoz képest sokkal nagyobb a mostani ház és porta. Úgy alakítottuk, hogy három szoba legyen, továbbá egy nagy nappali, konyha, ebédlő, fürdőszoba. Folyamatosan bővítjük a gyerekek igényeihez igazítva.

Hatalmas udvar tartozik a telekhez. Mivel mindketten munkaviszonyban vagyunk a fásítást találtuk legegyszerűbbnek, gyümölcsfákat telepítettünk.

A szintén nagy területű kert előzőleg ki volt adva, here termett benne, azóta művelgettük, de csupán saját fogyasztásra szánt veteményest tervezünk.

  • Mikor költöztek be, hogyan élnek, hogy érzik magukat az új otthonukban?

Tavaly április elején költözködtünk, éppen a vírushelyzet kialakulása, a kijárási tilalom közepette. Nem volt egyszerű a felújítás, a költözködés realizálása, de megoldottuk. Hálásak vagyunk, és nagyon örülünk a háznak, a lehetőségnek.

Jómagam zentagunarasi vagyok, a férjem tornyosi és az ő szüleinél laktunk lent a tanyán. Én a tornyosi fatelepen dolgozom, a férjem Csantavéren a Gebinél van állásban, a fiunk Szabadkán dolgozik, a lányunk itt, Tornyoson jár iskolába. Döntő szempont volt a lakhely és ház kiválasztásánál az is, hogy a lányom közelebb legyen a sulihoz, könnyebb legyen számára naponta eljutni az iskolába. Szerencsére a nagyszülők mindig besegítettek, de azért így, a faluban lakni mégiscsak előnyösebb.

  • Segített- e valaki a pályázásban, illetve szeretnének esetleg további fejlesztéseket eszközölni?

Kissé félve pályáztunk, úgy éreztük idősek vagyunk már ehhez, aztán végül mégis belevágtunk, megpróbáltuk és nem bántuk meg. A faluból egy ismerős segített összeállítani a pályázatot. Nem néztünk még komolyabban utána a további pályázatoknak, de elképzelhetőnek tartom, hogy a jövőben, amennyiben fennáll majd hasonló remek lehetőség, akkor megragadjuk

- hallottuk a tornyosi Horváth Zsuzsannától.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon