Eladó Luther?

Persze! Apróért!

Igen, jogos a kérdés a reformáció jubileumi, 500. évében. Mindeddig sokan – főként Németország – azzal foglalkoztak, hogy méltóképpen ünnepeljék meg ezt a fél évezredes jubileumot. Tekintettel arra, hogy gazdaság-orientált világot élünk, és a fogyasztók kielégítése – sokszor tőrbe csalása – a legfontosabb, olyan termékek, és jelenségek jelentek meg, melyekre az én józan paraszti eszemmel azt tudom csak mondani:

bizonyára Luther nem, hogy forog, de pörög a sírjában, mint a legfélelmetesebb ventillátor. Miért? Nézzük mi történik?

Leginkább talán a reformátor életének állomásaihoz kapcsolódó helyeken, az úgynevezett Luther-városokban lehet tetten érni az eddig említett szándékokat. Hiszen a Luther-zokniktól a Lutherről elnevezett sörön, likőrön, tésztán, kávén, bonbonon, kekszen, gyógynövénytea-keveréken át a playmobil-figurákig (egy azért nekem is van!), sőt a Luther-gumikacsáig kapható már szinte minden. A kulcstartókról, hűtőmágnesekről, pólókról és hasonlókról most nem is szólva.

A turistacsalogató termékek között olyan is akad, amely kortárs közegbe helyezi a reformátort: fülhallgatóval, elektromos gitárral, vagy éppen a forradalmár Che Guevara ikonikus viseletében ábrázolja. Ezek a próbálkozások valamilyen szinten arról is szólnak, hogy a jelen kor embere, a modern kultúra számára érthetővé, befogadhatóvá tegyék Luther tanítását.

Wittenbergben, amit Luther-városnak neveznek, van egy gép, amely embereket áld meg…

Fabian Vogt evangélikus lelkész, aki a Hessen Nassau-i egyház kommunikációs projektjeinek felelőse azt a feladatot kapta közel egy évvel ezelőtt, ami úgy hangzott: A wittenbergi Lutherstadtban rendezendő reformációi világkiállításra gondolj ki valami játékosat, akár provokatív is lehet…

A kor ütőerén tartva a kezét, egy robotot rendelt, amely megáldja a Luther városába érkezőket. A megbízói és munkatársai is ingatták a fejüket, de épp ez volt, ami megerősítette őt, hogy jó úton jár...

„Milyen autót vezetne ma Luther? Jöjjön, és válasszon nálunk!” – hangzik az egyik német autókereskedés hirdetése.

A Bild újság arról kérdez néhány ismert protestáns „celebet”, vajon Luther napjainkban milyen foglalkozást űzne. A válaszok között olyanok szerepelnek, mint ügyvéd, televíziós műsorvezető és stand-up komikus.

Egy bútoráruház szintén a reformátortól származó idézettel reklámozza magát: „Minden művészetek között az egyszerű a legszebb”. A hozzáfűzött magyarázat pedig így szól: „Luthernek igaza volt. A kevesebb gyakran több – csak jó minőségűnek kell lennie. Ha reformálni akarja otthonát, vásároljon nálunk!”

Úgy tűnik, a reformáció indulásának 500. évfordulója sokaknak kiváló alkalmat ad arra, hogy Luther személyét és gondolatait szó szerint aprópénzre váltsák.

 

Miért emelné ma fel a szavát a reformátor? Milyen visszásságokra mutatna rá mai egyházi életünkben? Mit hirdetne a szószékről? Hogyan lehetne – az ő szellemében – pozitív értelemben „aprópénzre váltani”, azaz közérthetővé, aktuálissá, kézzelfoghatóvá tenni kortársaink számára egyházunk legszentebb kincsét: az evangéliumot?

Hát, ezeken a kérdéseken érdemes lenne elgondolkodni, de mindenekelőtt talán azon, érdekel-e engem mindez, vagy sem?

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek