Az udvarban hóvirágot találtam...

Úgy ébredtem fel, hogy teljesen le voltam izzadva a paplan alatt. A hajam rátapadt a homlokomra, és levegő után kapkodtam, annyira melegem volt. Ez már a harmadik ilyen reggelem egyhuzamban.

Elsétáltam az ablakig, hogy egy kis fényt engedjek be, na meg levegőt. Mélyen és hosszan szippantottam bele a napfénybe, pedig még alig múlt reggel fél kilenc.

Mezítláb sétáltam át a konyháig és tettem oda a kávémnak a vizet. Hallottam, ahogy az utcán szaladgálnak ordítozva a gyerkőcök, ahogy a szomszédasszony a boltba igyekszik és visszakérdez, hogy akkor most három vagy négy kenyeret vegyen.

Pravoszláv karácsony másnapja van.

Tegnap, január 7-én, vasárnap 20 fok volt. Ha nem látom a saját szememmel ahogy a hőmérő higanyszála felfelé kúszik, én nem hiszem el.

Megváltozott ez a világ – hallottam és hallom még ma is számtalanszor a tőlem idősebb rokonoktól, ismerősöktől. Hanyag válaszként mindig csak annyit reagáltam erre, hogy ha annyi pénzem lenne, ahányszor ezt hallottam, nem kellene a nyugdíjaztatásomig dolgozni.

Most meg tessék, ide jutottam...Bizony, megváltozott ez a világ.

Január 7-én 20 fok volt. Rövidnadrágban fociztak a fiúk a városszélén lévő focipályán.

Rövidnadrágban és trikóban. Januárban.

A rádióban már ötödször mondják be, hogy kirándulásra való idő van, és aki csak teheti, használja ki. Fogják kézen a családot és sétáljanak, fedezzék fel a közelben lévő parkokat.

Előkerültek a biciklik is a fészerből. A szánkó szomorúan a sarokban gubbaszt.

A gazdák már napok óta aggódnak a tavaszias időjárás miatt. Lassan rügyeznek a fák. Az ilyen enyhe időjárást pedig ha komolyabb lehűlés követi, bizony számottevő károkra kell számítani. Árthat a termés mínőségének is.

Az udvarban hóvirágot találtam. Pedig hó még nem is volt...

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek