Amerikai beszédek – üresség

politico.com/ Illustration by Jeremy Enecio

Az Al Dzsazírán néztem, ahogy távozik Trump, és a New York Timeson a beiktatást (Inauguration), és a beiktatási beszédet is. Az egészben a legjobb Lady Ga Ga előadása volt, és az új alelnök asszony Kamala Harris kabátjának kék színe is tetszett. Viszont azt hiszem, hogy egyik elnök, se a távozó, se az új nem mondott semmi igazán érdekeset. Ami Lady Gagát illeti biztosra mentek, 2016-ban a Super Bowl döntőn is hatásosan énekelt, erre most rátett még egy lapáttal, a beiktatáson, azzal, hogy mélyebbről indította a dalt, így a magas hangokat jobban ki tudta énekelni. Az is érdekes volt ahogy Bill Clinton bóbiskolt, azaz annyit lehetett látni, hogy hosszan be van csukva a szeme. A kamerás csak egy picit vette tovább azt a jelenetet, így talán kevesebben vették észre.

Trumptól talán az volt az érdekes, hogy azt ígérte valamilyen formában majd visszatér, így lehet találgatni, hogy mi lesz az a forma. Alapít egy harmadik pártot? Ki tudja. Én azt hiszem, hogy a floridai kellemes időben megnyugszik egy kicsit, és talán lesznek olyan tanácsadói is, akik azt mondják neki, hogy ne csináljon őrültséget. Másrészt meg Trump nem arról híres, hogy feladja elképzeléseit, de immár nem is az az elsődlegesen érdekes, amit Trump csinál. Ráadásul a négy éve hallott stílusa megkopott, a Trump által használt új férfias beszédstílus talán jó volt Hillary Clinton ellen, de a retorika tanulható, és Joe Biden is megtanulta ezt az „erő beszédet”. Visszatérve Trumpra, ezzel a gesztusával, hogy nem volt ott a beiktatáson kitörölte magát az amerikai, pontosabban az eddigi amerikai politikai elitből. Azt meg csak találgatják, hogy a kiüresített Fehér Ház elnöki asztalában esetleg hagyott-e levelet, ami szintén szokás.

A beiktatáson az volt az érdekes, ahogy mindenki úgy tett, hogy nem is számítana, hogy nincs ott Trump, de éppen ezzel tették érdekessé Trump lépését. És Biden beszéde erre rá is játszott. És még valamire, arra, hogy Trump nagyon elhibázta a COVID-19 elleni védekezést.

Ha Biden 21-22 perces beszédének gazdag spektrumáról kellene beszélnünk az nehéz lenne. Persze kampánybeszédben nem is kell sok mindenről beszélni, de egy beiktatási beszéden illene. Ezzel szemben Biden csak az „egység” fogalmát ismételgette. Forgatta egyrészt úgy, hogy az épp nem jelen lévő Trumpra célzott, fordította úgy, hogy az amerikaiak között húzódó törésvonalakra célzott, és célzott a faji egyenlőségre, ami egyben indiai származású alelnöke is bizonyít, aki egyben hölgy is. Ezen kívül a demokráciáról, újrakezdésről (megint célzás Trumpra) beszélt, és az ilyenkor kötelező frázist is előhozta, hogy minden amerikai elnöke lesz.

Biden beszédéből itt ott kiviláglott, hogy válság van, amit meg kell oldani, becsületére legyen mondva, hogy az egészségügyet is megemlítette, amely az USA-ban tényleg botrányosan bánik az emberekkel, mert csak azzal foglalkozik aki tud fizetni. Kíváncsi leszek arra, hogy ez üres frázis marad-e, vagy leszavazzák, mint az Obama Health Care-t (Obama reformjainak javaslatát az egészségügyben).

Visszatérve Biden beszédére egy olyan motivációs beszédre hasonlított, amelynek célja, hogy egyberántsa a csapatot, csakhogy ő az országot akarja nagyobb egységben látni. Nem látok Biden fejébe, nem látom, hogy ez csak egy frázis-e, vagy van valamilyen konkrét terve. Azt hallottuk, hogy Jennifer Lopez néhány spanyol mondatot is mondott a This Land Is Your Land c. dalban, majd azt, hogy Garth Brooks az Amazing Grace eléneklése után úgy pacsizott a politikusokkal, mintha régi haverok lettek volna. Egyébként Lopez és Garth is modoros volt az én ízlésem szerint, viszont a művészvilág úgy tűnik Biden mellett áll. A meghívottak, akik Biden mögött ültek, igazán sokszínűek voltak.

Most, amikor befejezem ezt a kis szösszenetet már Biden kezében vannak az atomrakéták elindításának kódjai, és sok minden más is, megtörténtek az első bejelentések is (pl. a maszk használatáról az állami intézményekben, a beiktatáson a meghívott vendégek maszkot viseltek).

Nem tudhatjuk, csak sejthetjük, hogy visszatér-e a Clinton és Obama féle aktivista külpolitikára. Nekünk az az érdekes, hogy ki fog tanácsokat adni Bidennek Szerbiával és Magyarországgal kapcsolatban. Egy ilyen beszédben persze ennek, ilyen kis országoknak főleg, nem szokott helye lenni. Egyébként semmilyen külpolitikai vonatkozása nem szoktak utalni a beiktatási beszédben.

Minden esetre Amerikában nagy az egyenlőtlenség, és az egység egy jó hívószó. Azonban majd rendbe kell tenniük az állam adósságállományát, a költségvetésüket, és jó lenne, ha nem csinálnának se „Arab” se másmilyen „tavaszokat”, noha ilyesmire bőségesen van esélyük, erejük világszerte.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon