Advent második vasárnapja

Elkezdtünk készülni az ünnepekre. Visszafogodtabban, de hálával a szívünkben. Az egyre több égő gyertya a növekvő fényt jelenti.

Az adventi időszakot nem csak otthonainkban éljük át, hanem intézményeinkben is. A járványügyi helyzet azonban sok szokásunkat, hagyományunkat felülírja.

Ez az év érezhetően megtaníttatta, tudatosíttatta velünk, mindannyiunkkal, hogy borzasztóan fontos az egymásra való odafigyelés és törődés. Amikor ünnepekkor jó egészséget kívánunk a másiknak, azt valóban átérezve, hagsúlyozva mondjuk majd, s nem üres frázisként.

Iskoláinkban, iskoláskor előtti intézményeinkben, mint minden évben, így ebben az évben is készülünk a karácsonyra, habár most rendhagyó módon. De készülünk. Készülünk azért, mert a hagyományokat éltetni kell. Fel kell magunkat, a családunkat, csoportunkat, osztályunkat készíteni Jézus születésére. Visszaemlékezve mesélünk arról, hogy valamikor vidékünkön az adventi időszakot kisböjtnek is hívták, s nem voltak bálak, sem mulatságok. Készültünk a Megváltó születésére. Minden vasárnap, amikor újabb gyertyát gyújtottunk, elmeséltük a gyertyagyújtás szokását, jelképét.

Most talán még nagyobb szükség van arra, hogy figyeljünk egymásra és törődjünk a szeretteinkkel.  Az idei nehéz év megpróbáltatásai után el kell csendesülnünk és a Teremtőnk felé fordulni.

Az adventi időszak számunkra visszafogottságot kell, hogy jelentsen. Visszafogottságot abban az értelemben, hogy mértékletesen éljünk, ne kérkedjünk és ne hivalkodjunk embertársaink előtt.
Tanítsuk a csendet, a magunkra és másokra való figyelést.
Az advent tanít bennünket. A gyertyagyújtás pillanata, a láng fellobbanása és a másodpercig tartó odafigyelés fegyelemre, alázatra és az összetartozásra tanít. 

Szükségünk van most, ebben a pillanatban erre.

Most különösen.

Elindul újra a mese!
Fényt porzik gyémánt szekere!
Minden csillag egy kereke!
Ezeregy angyal száll vele!
Jön, emberek, jön, jön az égből
Isten szekerén a mese!

(Wass Albert: Karácsonyi versek II.)

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon