Advent harmadik vasárnapja

Közeledik az év egyik legmeghittebb ünnepe, az asztalhoz ülve már a harmadik gyertyát gyújtjuk meg. A hagyományok szerint a rózsaszínt.

Ha hagyományos adventi koszorúnk van, ezen a vasárnapon a korábbi két lila után most az egyetlen rózsaszín gyertyát gyújtjuk meg. Örömvasárnapnak is nevezik ezt a napot, hiszen ekkor már Jézus megszületésének  – a fény, a szeretet eljövetelének közelségét ünnepeljük. Nagyon közeleg az ünnep, de még várni kell rá és felkészülni. Örömvasárnap van, érdemes elgondolkodni, hogy mi is okoz számunkra örömet, megelégedést és mi is az amivel másoknak segíteni tudunk, örömet tudunk szerezni.

Lehámozták a világot körülöttünk, megfosztották a titokzatosságtól, az ünnep pillanataitól. Azonban rajtunk múlik, hogyan és miként ünnepelünk, várjuk Jézus születését. A sok külsőség mellett figyeljünk másokra és magunkra is. Nem szabad elfelejteni, hogy a családunk , a barátaink és az ismerőseink is örömforrások. Megszoktuk, hogy gyorsan és sietősen végezzük dolgainkat, de ne feledjük, hamar munka ritkán jó, meg kell adni a módját a várakozásnak, mint az Ádventi kalendárim, minden napra egy kis történet és cukorka, édesség. Akkor tud tartalmas lenni körülöttünk a világ, ha azzá tesszük.

A rózsaszín az öröm jele és egy pillanatra ha körül nézünk, akkor megtaláljuk azokat, akik fontosak számunkra.

Gyermekeink a tőlük megszokott türelmetlenséggel kérdezik minden nap: Mikor lesz karácsony?

A válasz magunktól jön, amit mi is hallottunk szüleinktől, ők meg az övéiktől, „majd akkor, ha Jézuska megszületik”.

Akkor történik meg a csoda, akkor jön el az Úr. Nem előbb és nem később. Ezt kell megtanítanunk magunkkal is és másokkal is.

„Nem volna más vallás,
Nem volna csak ennyi:
Imádni az Istent
És egymást szeretni…”

Ady Endre: Karácsonyi rege

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon