1-HÉT

MTI

OROSZORSZÁG-EURÓPAI UNIÓElkezdődött egy új hidegháború?

Évtizedek után újra hidegháborús hangulat uralkodik a nemzetközi politikai színtéren, a világ nagyhatalmai ismét helyezkednek, összefogás és együttműködés helyett a széthúzás és ellenségeskedés felé mutatnak a történések. És ez senkinek nem lesz jó, az borítékolható. „Nincsenek kapcsolatok Moszkva és az Európai Unió között, Brüsszel egyoldalú lépéseivel megsemmisítette őket” – ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mondta Pekingben, miután kínai kollégájával tárgyalt. Lavrov szerint a kapcsolatokat Európa szakította meg, megsemmisítette az évek során kialakult mechanizmusokat.

EURÓPAI UNIÓ Szankciók a mianmari katonai puccs felelősei ellen

(MTI)

Az európai uniós tagállamok külügyminiszterei legutóbbi brüsszeli tanácskozásukon megállapodtak, hogy szankciókat vezetnek be tizenegy mianmari ember és négy entitás ellen, akik, illetve amelyek, felelősek a február 1-jei puccs végrehajtásáért, illetve az annak nyomán kirobbant tüntetések erőszakos elfojtásáért - olvasható az uniós tanács közlönyében. Az uniós szankciós listán többek között szerepel a mianmari fegyveres erők főparancsnoka és főparancsnok-helyettese, Ming Aung Hliang és Soe Win is. Az intézkedések utazási korlátozásokról, vagyoni eszközök befagyasztásáról, valamint pénzeszközök vagy más gazdasági erőforrások tilalmáról rendelkeznek a jegyzékbe vett emberek és szervezetek vonatkozásában.

OROSZORSZÁGBeoltották Putyin elnököt

(MTI)

A hét elején oltották be Putyint a koronavírus ellen. Az orosz elnök korábban még azt mondta, hogy nyár végén vagy ősz elején fogja beoltatni magát, azonban őszre már külföldi utazást tervez. Putyin kijelentette, az orosz vakcinák a gyakorlatban bizonyították, hogy hatékonyabbak az új koronavírus ellen, mint a külföldiek. Putyin méltatta az orosz vakcinafejlesztőket, akiknek köszönhetően az országban sikerült stabilizálni a járványhelyzetet. Arról is tájékoztatott, hogy nemzetközi gyártókkal kötött szerződések segítik a vakcinaellátást.

OLASZORSZÁGSzélesítenék a vakcinakínálatot

(MTI)

Az olasz miniszterelnök Róma, Párizs és Berlin együttműködésével akarja felgyorsítani az Európai Unió oltási ütemezését sajtóértesülések szerint, miközben Olaszországba várják az orosz vakcinát fejlesztő moszkvai Gamaleja intézet delegációját. Mario Draghi az uniós vezetők videokonferenciáján az európai vakcinázás gyorsabb ütemezését szorgalmazta. A La Repubblica napilap úgy értesült, hogy a közgazdász kormányfő az Európai Bizottság munkáját egy „hármas meghajtású motorral” akarja segíteni, vagyis a Róma, Párizs és Berlin közötti szoros együttműködéssel. Elemzők szerint ez közös vakcinabeszerzési stratégiát jelenthet.

NÉMETORSZÁG Húsvétra tovább szigorítanak

(MTI)

A német vezetők megállapodtak, hogy legalább április 18-áig fenntartják az országban a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozásokat, és a húsvéti ünnepekre további szigorításokat vezetnek be, hogy megfékezhessék a fertőzések erősödő hullámát. Angela Merkel kancellár és a szövetségi tartományok vezetői 11 órányi egyeztetés után  jutottak megállapodásra arról, hogy miként folytassák a világjárvány elleni küzdelmet. Egyezségük értelmében az idei húsvét április 1-jétől 5-éig tartó hosszú hétvégéjén gyakorlatilag leállítják a magán- és közéletet, az élelmiszerboltok is csak szombatra nyithatnak majd ki. Az embereket az ötnapos ünnep teljes idejére otthonmaradásra szólítják fel - áll a német vezetők közleményében.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon