1-HÉT

Pixabay

FRANCIAORSZÁGNe füttyögj a nők után!

Kilencven eurós helyszíni bírságot vezetnek be Franciaországban az illetlen gesztusok, füttyögés és obszcén megjegyzések büntetésére. „Emlékeztetek, hogy Ile-de-France-ban (a párizs környéki régió) a tömegközlekedésen utazó nők 90 százaléka érzi úgy, hogy fizikai vagy lelki erőszak, illetve zaklatás áldozata, ennek pedig véget kell vetni” - hangsúlyozta Benjamin Griveaux kormányszóvivő. A Weinstein-ügy nyomán megszólaló egykori áldozatok tanúvallomásai nyomán készülő minapi parlamenti jelentés 90-től 750 eurótól terjedő pénzbírság bevezetését javasolja „minden, a nyilvánosság előtt zajló szexista vagy szexuális jellegű kijelentés, magaviselet vagy nyomásgyakorlás” büntetésére. A jelentés szerint a „szexista vétség” elkövetését a helyszínen, az augusztusban a közbiztonság növelésére létrehozott új rendőrségi szerv rendőrei állapítják majd meg.

NÉMETORSZÁGMi legyen a német himnusszal?

(Pixabay)

Nem támogatja a német kancellár a német himnusz szövegének megváltoztatását. A német kormányszóvivő szerint Angela Merkel nem lát okot a módosításra. Mint ismeretes a családügyi minisztérium nemi egyenlőségi megbízottja a napokban kezdeményezte, hogy cseréljenek nemi szempontból semleges kifejezésre két szót a himnuszban. Az egyik kifogásolt szó a Vaterland, azaz szülőföld, amelyben szerepel az apa szó. A másik kifejezés a brüderlich, ami azt jelenti, hogy testvéries, de fiútestvérekre utal. A biztos szerint ezek a szavak a férfiak dominanciáját erősítik.

OROSZORSZÁG-UKRAJNA Kiújúlt az orosz-ukrán gázháború

(Pixabay)

A Gazprom hivatalosan értesítette az ukrán Naftogazt, hogy a stockholmi döntőbíróságon megkezdte a gáztranzit-szerződések felbontását – közölte újságírókkal Alekszej Miller, az orosz állami gázipari vállalat vezetője. A szerződésbontási eljárás akár egy évig is elhúzódhat. A stockholmi döntőbíróság február 28-án arra kötelezte a Gazpromot, hogy fizessen 2,56 milliárd dollárt a Naftogaznak, amiért alulteljesítette a szerződésben vállalt tranzitszállításokat. A Gazprom közölte, hogy nem ért egyet az ítélettel, és a törvénnyel összhangban álló eszközökkel megvédi jogait.

EGYESÜLT ÁLLAMOK A Pentagon szünetelteti az Iszlám Állam elleni hadműveleteket

(Pixabay)

Szünetelnek az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szembeni földi hadműveletek Kelet-Szíriában, mert az Egyesült Államok támogatta kurd milíciák felvették a harcot az Afrínnál harcoló török csapatok ellen - közölte a Pentagon szóvivője. Rob Manning ezredes „műveleti szünetként” jellemezte a kialakult helyzetet. Mint mondta, bár a földi harcokat felfüggesztették az Eufrátesz völgyében az iraki határ mentén, az amerikai légicsapások zavartalanul folytatódnak az iszlamisták térségben fekvő erősségei ellen.

BRAZILIAÖtmillió dollár tünt el egy repülőgépről

(Pixabay)

Fegyveresek elraboltak ötmillió dollár készpénzt a Lufthansa légitársaság egyik teherszállító repülőgépéről a San Pauló-i Viracopos repülőtéren. Az öt fegyveres álcázott autóval hatolt be a repülőtér területére, és mindössze hat perc alatt elrabolta a készpénzt, amelynek szállításával a Brinks pénzszállító cég volt megbízva. A dpa német hírügynökség úgy számolt be az esetről, hogy a bűnözők a repülőtérre való behatoláskor erőszakot alkalmaztak, áttörték a biztonsági kaput, és néhány alkalmazottat megkötöztek. A rablás során senki nem sérült meg a Lufthansa közleménye szerint.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon