1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁGEgyre népszerűbb a csok

Egyre népszerűbb a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), ma már minden hatodik ingatlanvásárlásnál csok-ot vettek igénybe - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin közölte: bár egyre nő az új ingatlan vásárlására igényelt támogatások aránya, még mindig a használt ingatlanok javára billen a mérleg. Ugyanakkor, ha a támogatások összeget veszik figyelembe, akkor az új lakásokra fordítottak többet - jegyezte meg az államtitkár.

MAGYARORSZÁG – MIANMAR Újabb migrációs hullám fenyeget

(Pixabay)

Mianmar súlyos kihívásokkal néz szembe, és ha nem tud rajtuk úrrá lenni, akkor több százezres migrációs hullám indulhat el, amely nem fog megállni Bangladesben vagy a környező országokban, hanem nagyrészt Európába fog irányulni - mondta el Najpjidoból a mianmari hivatalos látogatáson tartózkodó Szijjártó Péter. „Európának és benne Magyarországnak az a biztonsági érdeke, hogy Mianmarból ne induljon ki ilyen több százezres migrációs hullám. Ezért Magyarország támogatja Mianmart erőfeszítéseiben, hogy úrrá legyen a jelenlegi helyzeten” - húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

NÉMETORSZÁGNem jött össze Merkel tervezett koalíciója

(Pixabay)

Hiába nyerte meg pártja a szeptemberi német szövetségi választásokat, Angela Merkel negyedik kancellári ciklusa a levegőben lóg, miután az egyik lehetséges koalíciós partner, a liberális, piacpárti FDP kivonult az előzetes koalíciós tárgyalásokból, és áthidalhatatlannak bizonyuló ellentétekről beszélt. Merkel ezt követően tájékoztatta Frank-Walter Steinmeier államfőt arról, hogy kudarcba fulladtak a koalíciós tárgyalásai az FDP-vel és a Zöldekkel. „Most mélyen át kell gondolnunk, hogyan tovább Németországnak” – mondta. Kancellárként mindent megtesz, hogy biztosítsa az ország megfelelő vezetését „a következő nehéz hetekben is”. Merkel hozzátette, hogy a CDU/CSU kész folytatni a felelősségteljes tárgyalásokat.

KÍNACsökkentette amerikai állampapír-portfólióját az ázsiai nagyhatalom

(Pixabay)

Kína áruba bocsájtotta az amerikai állampapírok egy részét, az ázsiai ország azonban így is az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője maradt. Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint szeptember végén 1180,8 milliárd dollár értékű amerikai állampapír volt kínai kézben, ami 19,7 milliárd dollárral kevesebb az augusztusinál. A lista második helyén szereplő Japán 5,7 milliárd dollárral, 1096 milliárd dollárra csökkentette amerikai állampapírokban tartott befektetéseit szeptemberben.

AFGANISZTÁN Megsemmisítették a tálibok ópiumgyártó üzemeit

(Pixabay)

Közös támadást indítottak az amerikai és az afgán erők a tálibok által felügyelt ópiumgyártó üzemek ellen. A hadseregek a lázadók gazdasági hátterét kívánják így felszámolni. „Bizonyos mértékben azt is mondhatjuk, hogy kialakult egyfajta droglázadás. A kábítószerekből származó profitjuk most már meghaladja a működési költségeket. Úgy véljük, a tálibok a pénzért harcolnak, és gyakran törzsi vonalak mentén van megosztottság - hangoztatta John Nicholson amerikai tábornok.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon