1-HÉT

MTI

EURÓPAI UNIÓJáróka Lívia lett az Európai Parlament alelnöke

Járóka Líviát, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét választotta egyik alelnökének az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Járóka Líviát a Fideszt is tagpártjai között tudó Európai Néppárt (EPP) jelölte az EP egyik megüresedett alelnöki posztjára, a magyar képviselőcsoport ajánlására. Járóka Lívia Pelczné Gáll Ildikó szeptember elején megüresedett EP-képviselői helyét vette át, mostantól pedig betölti az Európai Számvevőszék tagjává kinevezett Pelczné távozásával szabaddá vált alelnöki tisztséget is.

MAGYARORSZÁGÚjra indul a pilótaképzés

(Pixabay)

Két évtized után újraindul a hazai felsőfokú pilótaképzés a 2018/2019-es tanévtől a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán - jelentette be az NKE Katonai Repülőintézet vezetője Szolnokon, a Magyar Honvédség 86. Helikopterbázisán. Palik Mátyás sajtótájékoztatón elmondta: a többéves előkészítő munka eredményeként az állami légiközlekedési alapszak két szakiránnyal - repülésirányító és légijármű-vezető - indul, így a 2018/2019-es tanévtől az egyetemen már nem csak katonai vezető, katonai üzemeltető és katonai logisztika szakon zajlik majd a tisztképzés.

EURÓPAI UNIÓMegdupláznák az uniós költségvetést

(Pixabay)

Az eddigi 140 milliárd eurónak a duplájára, 280 milliárd euróra kell emelni az Európai Unió éves költségvetését az Európai Parlament elnöke szerint. Antonio Tajani a Berliner Morgenpost című német lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a 140 milliárd euró a tagállamok összesített hazai össztermékének (GDP) 1 százalékát sem éri el. Ez nem elég az EU feladatainak ellátásához. A költségvetés megduplázását nem a tagállami befizetések növelésével, hanem új saját források megteremtésével, például a tőzsdei tranzakciók megadóztatásával kellene elérni - mondta az olasz konzervatív politikus.

LENGYELORSZÁGVarsót is szankciókkal fenyegetik

(Pixabay)

Komoly szankciókkal fenyegető eljárást kezdeményezne az Európai Parlament Lengyelország ellen. Az EP négy frakciójának állásfoglalás-tervezete, amelyről a napokban szavazott a képviselőtestület, úgy ítéli meg, hogy a jelenlegi lengyelországi helyzet az EU-értékek súlyos megsértésének kockázatát rejti magában. Ezért a szerzők kezdeményezik, hogy a parlament illetékes szakbizottsága készítsen különjelentést, amiben felkéri a tagországokat az uniós szerződés 7. cikkének megfelelő eljárás megindítására. Az EP hasonló jelentést készít Magyarországról is.

AZ INTERNET VILÁGATöbb tízezer videót távolított el a YouTube

(Pixabay)

A YouTube eltávolított 50 ezer olyan videót, amely terrorista propagandát tartalmazott. Valamennyi videófelvétel a terrorizmusra buzdító egykori hitszónok, Anvar al-Avlaki erőszakot hirdető beszédeit, terrorizmusra buzdító „prédikációit” tartalmazta. Al-Avlaki jemeni születésű amerikai állampolgár volt, aki 2011-ben dróntámadás áldozata lett Jemenben. Al-Avlaki egyes videói azonban változatlanul megtalálhatók a videómegosztón. Ezek az iszlámról, az iszlám vallás történetéről szólnak.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon