1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁGGizella és István öröksége

Magyarország és Németország természetes szövetségesek, és ennek a jövőben is így kell maradnia - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Passauban. A kormányfő meglátogatta Gizella magyar királyné sírját a Niedernburg kolostorban, ahol rövid beszédében kiemelte: ha „német barátainknak” találniuk kell egy olyan országot, amellyel „legalább ezer éve nem voltak háborúban, akkor, rajtunk kívül, aligha találnának” ilyet. Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyarok történelme a „homályba vész”, ezért amit biztosan tudunk róla, az különösen nagy érték. Ilyen az, hogy Bajorországból hozott feleséget magának Szent István király - emlékeztetett.

EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEKAz első mesterséges intelligencia minisztérium

(Pixabay)

A kormányátalakítás adta lehetőséget megragadva önálló minisztériumot hoztak létre a mesterséges intelligenciával kapcsolatos ügyek előrelendítésére és kezelésére az Egyesült Arab Emírségekben. Sejk Mohamed bin Rasid al-Maktum kormányfő a 27 éves Omar bin Szultán al-Olamát nevezte ki államminiszternek. „A következő globális hullám a mesterséges intelligencia. A legjobban felkészült ország akarunk lenni e téren" – írta Twitter-üzenetében a kormányfő. Hozzátette, új kormánya jól tükrözi azt, hogy hazája a szakértelemre, a tudományokra és a technológiára összpontosít. A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy két új terület, a magas szintű kutatások és az élelmiszerbiztonság élére női államminisztereket nevez ki, előbbi feladata lesz egy Egyesült Arab Emírségek Mars-missziójának vezetése. Az öbölmenti állam év elején jelentette be, hogy 2021-ben űrhajót akar eljuttatni a Marsra.

GÖRÖGORSZÁG2,5 milliárd eurónyi villanyszámlával tartoznak a görögök

(Pixabay)

Hatalmas összeggel, 2,5 milliárd euróval tartoznak a görög fogyasztók a DEI állami áramszolgáltatónak - közölte a vállalat közlésére hivatkozva a Kathimerini című görög lap. Az áramszolgáltatónak évi mintegy 250 millió euró vesztesége keletkezik áramlopásból. A lap szerint az áramlopások száma azóta nőtt látványosan, hogy hét éve válságba került az ország gazdasága. A DEI adatai szerint tavaly 11 ezer 500 áramlopást derítettek fel, az idei első hat hónapban további mintegy 5 ezret.  Az áramszolgáltató a felelősökkel szemben eljárást indított, de a fogyasztók döntő része korábban még azelőtt rendezte adósságát, hogy az ügy a bíróság elé került volna.

EGYESÜLT ÁLLAMOKGomba módra szaporodnak a híres hollywoodi rendező vádlói

(MTI)

Már több mint kétszáz nő vádolja James Toback forgatókönyvíró-rendezőt szexuális zaklatással a Los Angeles Times értesülése szerint. A napilap hétvégi cikkében 38 nő számolt be arról, hogy Toback szexuálisan zaklatta őket. Azóta több mint 200 nő jelentkezett a lapnál, akik szintén azt állítják, hogy zaklatta őket a rendező, ám ezeket a bejelentéseket még nem ellenőrizték. Toback azonnal visszautasította a cikkben szereplő vádakat, az újabb gyanúsításokkal kapcsolatban pedig nem volt hajlandó megszólalni. Közleményében kijelentette, hogy a Los Angeles Times által idézett nőkkel soha nem találkozott, vagy ha mégis, akkor öt percnél kevesebb időre, mert nem emlékszik rájuk.  

 

KÍNAOkosvonat próbaüzemmódban

(Pixabay)

Megkezdte a próbaüzemelést a kínai Csucsou városában az Autonomous Rail Rapid Transit elnevezésű, vezető nélküli tömegközlekedési eszköz, amely a fejlesztő leírása szerint a vonat, a villamos és a busz keresztezése. Az elektromos meghajtású jármű felsővezeték és sínek nélkül közlekedik, szenzoraival érzékeli a neki felfestett útvonalat és az úton lévő akadályokat. Az első kísérleti példány egy 3,1 kilométeres szakaszon közlekedik a Sennung színház és egy sportközpont között, de tervezik a pálya kibővítését egy 9 kilométeres hurokká.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon