1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁGÚj nevet kapott Csongrád megye

A Csanád nevet is felveszi Csongrád megye, miután a parlament a megyejegyzék megváltoztatásáról döntött. A megyék nevéről és székhelyéről szóló határozatot 140 igen szavazattal, 22 tartózkodás mellett módosították, az 2020. június 4-én lép hatályba. A módosítót jegyző Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban úgy érvelt, hogy a névváltoztatásnak szimbolikus jelentősége van, mivel a több mint tucatnyi települést magában foglaló térségben ma is csanádi identitás él. A Makóról indult névváltoztatási kezdeményezést a megyei közgyűlés június 30-án tárgyalta meg, és támogatását fejezte ki ahhoz, hogy a megye elnevezése Csongrád-Csanádra módosuljon.

SPANYOLORSZÁGMegállt az élet Barcelonában

(MTI)

Nagyszabású sztrájk és felvonulások bénítják meg Katalóniát tiltakozásként az erőszakos rendőri beavatkozás ellen a múlt hét végi katalán függetlenségi népszavazáson. Barcelonában napokig zárva voltak az üzletek, piacok, butikok, pékségek, kávézók. Nem nyitottak ki a múzeumok, kulturális központok és a színházak is törölték az előadásokat. A tömegközlekedést csak a csúcsidőben biztosították. Az általános sztrájkhoz csatlakozott a Barcelona labdarúgóklub is. Közleményben jelezték, hogy az október elsejei – a spanyol kormány által felfüggesztett – népszavazás ideje alatti történések miatt.

EGYESÜLT ÁLLAMOKVadász és könyvelő volt a Las Vegas-i tömeggyilkos

Az Amerikai Egyesült Államok legvéresebb merénylete történt Las Vegasban, helyi idő szerint vasárnap este 10-kor, mikor a 64 éves Stephen Paddock belelőtt a tömegbe, több tucat embert megölt és több százat megsebesített. A 64 éves nyugdíjas könyvelő Las Vegastól észak-keletre található Mesquite városában élt. Paddock nem volt büntetett előéletű, sőt a szobájában talált fegyvereket is legálisan birtokolta. A férfi korábban Nevadában, Miamiban és Kaliforniában is élt, mielőtt 2016 júniusában Mesquite-be költözött. A lövöldöző indítékát még keresi a rendőrség, nemrég megkapták a házkutatási engedélyt, hogy további nyomokat keressenek. Paddock engedéllyel rendelkező vadász volt, valamint volt jogosítványa kisrepülőgépekre, volt két saját gépe is.

FRANCIAORSZÁG Bombát találtak a Paris Saint-Germain stadionjában

(Pixabay)

Az elmúlt hétvégén bombát találtak a Paris Saint-Germain labdarúgócsapat stadionjának, a Parc des Princes közelében. A stadion mellett talált egyszerű robbanószer négy hengerből állt, melyekben benzin volt, és egy mobiltelefonnal hozták volna működésbe. A bombát a stadion egyik dolgozója találta meg, aki rögtön értesítette a rendőröket, akik kiürítették a környéket, és hatástalanították az eszközt. A környéken ekkor még nem volt nagy a tömeg, mivel mindez a PSG-Bordeaux mérkőzés kezdése előtt történt, melyet végül több mint 50 ezer szurkoló izgult végig a helyszínen. A közeli utcákat azonnal átfésülték és öt embert őrizetbe is vettek, köztük egy a hatóságok által jól ismert radikális iszlamistát, akit elvileg megfigyelés alatt tartottak.

 

CSEHORSZÁGNőtt a hazárdjátékoktól függőek száma

(Pixabay)

Csehországban tavaly mintegy 120 ezerre emelkedett a különböző hazárdjátékoktól függő személyek száma. A drogtól és hazárdjátékoktól való függőséget figyelő nemzeti központ Prágában nyilvánosságra hozott jelentése szerint tavaly több mint félmillió cseh állampolgárnak lehetett problémája ezzel a társadalmi jelenséggel. A különféle hazárdjátékokban az emberek összesen mintegy 40 milliárd koronát veszítettek. Egy hazárdjátékfüggő személy átlagos adóssága szakértői becslések szerint elérte az 1,2 millió koronát. A korábbi, 2014-es évet érintő jelentés szerint a problémás személyek száma mintegy 440 ezer volt, míg a kimondottan függő játékosoké mintegy 100 ezer. Az adósság pedig mintegy 600 ezer koronát tett ki.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon