1-HÉT

MTI

OROSZORSZÁG – Szobrot kapott Moszkvában az orosz fegyverkészítők szülőatyja

Szobrot állítottak Mihail Kalasnyikovnak, a róla elnevezett gépkarabély konstruktőrének Moszkva belvárosában. A szoborkompozíción Kalasnyikov négy méter magas alapzatra felállított ötméteres alakja egy AK-47-est tart a kezében, a háttérben a földgolyó és a sárkányt legyőző Szent György ábrázolásával, amelyek a fegyver elterjedtségét, illetve a jó és a rossz harcát jelképezik. A szobor Szalavat Scserbakov munkája, akinek 14 méter magas, 2 méteres talapzaton álló Vlagyimir fejedelem-szobrát a Kremlnél tavaly novemberben avatták fel Vlagyimir Putyin elnök részvételével. Ő a szerzője Germogen (Hermogenész) pátriárka és I. Sándor cár emlékművének is, amelyet 2013-ban, illetve 2014-ben lepleztek le, ugyancsak a Moszkva középpontjában álló, az oroszországi hatalom centrumának tekintett erődítmény közelében.

MAGYARORSZÁGVálasz az ukrán oktatási törvényre

(MTI)

Magyarország az EU-ban blokkolni és vétózni fog minden olyan lépést, amely a keleti partnerség program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban – jelentette ki Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter azután reagált, hogy Petro Porosenko ukrán elnök aláírta az új oktatási törvényt. „Garantáljuk, hogy Ukrajnának mindez fájni fog a jövőben” – mondta a magyar diplomácia vezetője Szingapúrban, ahol az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegációval érkezett. Szijjártó szerint szégyen és gyalázat, hogy Ukrajna elnöke aláírta az oktatási törvényt.

NÉMETORSZÁGJamaica-koalíció alakulhat

(Pixabay)

A német választásokon a CDU/CSU kapta a szavazatok 33 százalékát, ezáltal Angela Merkel negyedszerre is Németország kancellárja lehet. A kérdés csak az, kivel fog közösködni? Azt korábban már minden politikai alakulat világossá tette, hogy a szélsőjobboldalinak bélyegzett AfD-vel nem lépnek koalícióra. Angela Merkel korábban kizárta a politikai paletta másik oldalát is, a Baloldalt, amely 8,9 százalékot zsebelt be. Így marad a 10,5 százalék körül teljesítő FDP, és a 9,3 százalékos Zöldek. Az FDP már jelezte is, hogy kész a tárgyalásokra, ám a CDU-CSU – FDP szövetség önmagában nem lenne elég a többséghez. A pártok színei alapján eddig a Jamaica-koalíciónak nevezett CDU/CSU–FDP–Zöldek-kormány tűnik tehát az egyetlen járható útnak.

OROSZORSZÁGNem kívánatos a Facebook

(Pixabay)

A Facebook közösségi internetes platformnak be kell szüntetnie oroszországi tevékenységét, ha nem tesz eleget a személyi adatvédelmi törvény előírásainak - figyelmeztetett Alekszandr Zsarov, az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) vezetője újságíróknak nyilatkozva  Moszkvában. Zsarov szerint a Facebookot 2018-tól blokkolhatják. A személyi adatokról rendelkező, 2015. szeptember 1-jén életbe lépett orosz jogszabály arra kötelezi mind az orosz, mind a külföldi vállalatokat, hogy az oroszok adatait Oroszországban működő szervereken tárolják.

 

SVÉDORSZÁGMég több pénz jár a Nobel-díjért

(Pixabay)

Hat év után emeli kategóriánként 1 millió svéd koronával a Nobel-díjjal járó pénzjutalom összegét a svéd Nobel Alapítvány.  A szervezet honlapján megjelent közlemény szerint már a megemelt, 9 millió koronás pénzjutalmat kapják az idei díjazottak is, akiket október 2-ikától kezdődően neveznek meg. A Nobel-díj összegét 2011-ben csökkentették 10-ről 8 millió koronára, hogy megerősítsék pénzügyileg az alapítványt. Bár az alapítvány pénzügyi helyzetének hosszú távú megszilárdítása további intézkedéseket igényel, mára lényegében stabilnak tekinthetők a szervezet pénzügyei.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon