1-HÉT

MAGYARORSZÁGMagyar sikerrel zárult a freistadti filmfesztivál

Magyar sikerrel zárult a 30. Der neue Heimatfilm elnevezésű nemzetközi filmfesztivál az ausztriai Freistadtban, ahol a legjobb játékfilm díját Török Ferenc 1945 című alkotása nyerte el. A szülőföld, haza és otthon tematikájú filmekre specializálódott seregszemle idén 17 országból 60 alkotást vonultatott fel augusztus 23. és 27. között. A díjat Török Ferenc és Szántó T. Gábor személyesen vette át a fesztivál záróünnepségén. A film 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítja a fontosabb szerepeket.

ÉSZAK-KOREA Észak-koreai rakétakísérletek

(MTI)

Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel, amely átrepült Japán északkeleti része felett és a Csendes-óceánba csapódott. Japán példa nélküli esetnek, súlyos fenyegetésnek értékelte a feléjük kilőtt észak-koreai rakétát. Leállították ideiglenesen a szuperexpresszt is, készülnek a válaszra. Japán mellett Oroszországot is nagyon aggasztja az észak-koreai helyzet, az orosz külügyminiszter szerint a fejlemények a konfliktus eszkalálódásának irányába mutatnak. Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump még sarkosabban fogalmazott, az amerikai elnök szerint az újabb észak-koreai rakétakísérlet után minden megoldás szóba jöhet.

NÉMETORSZÁGMerkel szerint Európa még nem végezte el a „házi feladatait”

Az Európai Unió még nem végezte el „házi feladatait” a menekültügyben, mert nem működőképes a dublini rendszer és nem minden tagállam hajlandó részt venni a menekültek méltányos, fair elosztásában - mondta Angela Merkel Berlinben. Hagyományos nyári nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a dublini uniós menekültügyi rendszer reformja és a menekültek tagállamok közötti elosztása ügyében is „intenzíven tovább kell dolgozni”, mert elfogadhatatlan, hogy a tagállamok csak akkor gyakorolják a szolidaritást, ha érdekük fűződik hozzá. „Vagy szolidárisak vagyunk egymással, az olyan tagállamokkal, mint Olaszország és Görögország”, vagy nem, aminek azonban „súlyos következményei” lennének - hangoztatta Merkel.

EGYESÜLT ÁLLAMOKÖzönvíz Houston mellett

(MTI)

Az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városának számító Houston utcáin a múlt hétvégén mellkasig-vállig ért a víz. A természeti katasztrófát követően Texas állam 62 megyéje vált katasztrófa sújtotta területté a trópusi viharrá szelídült hurrikán pusztításai nyomán. Az áradásokban 18 ember meghalt, és további tízezrek kényszerültek elhagyni az otthonukat. Az amerikai nemzeti gárda, a rendőrség, a mentőalakulatok és civilek is helikopterekkel, hajókkal és teherautókkal mentették az embereket. A reptereket és az autópályákat lezárták, a kórházakat is evakuálták. Legalább 267 ezer háztartásban nem volt áram.

EGYESÜLT ÁLLAMOKBetiltották az Elfújta a szél c. filmet

Harmincnégy év után vette le műsoráról a memphisi Orpheum mozi az Elfújta a szél című filmet, mert többen tiltakoztak annak „rasszizmusa” miatt. Az amerikai polgárháború idején és az azt követő években játszódó, többszörös Oscar-díjas filmet 1939-ben  mutatták be. A filmet Margaret Mitchell 1936-ban írt, azonos című regénye alapján Victor Fleming rendezte. Főszereplője Vivien Leigh, Clark Gable, Leslie Howard és Olivia de Havilland. A regény és a film központi alakja Scarlett O'Hara, egy déli ültetvényes lánya.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon