1-HÉT

Pixabay

SZÍRIAÚjjá építenék Aleppo óvárosát

Az éveken át tartó bombázások, lövöldözések és tüzek ellenére az UNESCO szakemberei úgy vélik, hogy Aleppo óvárosa úgy nézhet ki, mint a szíriai polgárháború kezdete előtt. „Szeretnénk, ha az óváros pont úgy nézne ki, mint a háború előtt. Az elképzeléseink szerint, ahol csak lehet, az eredeti köveket használnánk az újjáépítéshez” – nyilatkozta Mazen Samman, az UNESCO aleppói programkoordinátora. A városban tavaly decemberben értek véget a harcok, miután a szíriai kormányerők kiűzték a lázadókat.

HOLLANDIA Épül a világ legnagyobb kerékpárparkolója

(Pixabay)

Átadtak a hollandiai Utrechtben egy 6000 férőhelyes bicikliparkolót, amely teljes kiépülése után, 2018 végére 12 500 férőhellyel a világ legnagyobb kerékpártárolója lesz. A 340 000 lakosú város főpályaudvara előtt egy föld alatti épületben megnyílt háromszintes kerékpárparkoló egyelőre csak Hollandiában a legnagyobb. A holland statisztikai hivatal szerint az országban 22 millió kerékpár van, vagyis egy főre 1,2, egy háztartásra pedig átlagosan 3 kerékpár jut.

OROSZORSZÁGOrosz vadászgépek kávéért és teáért

(Pixabay)

Pálmaolajért, kávéért és teáért vesz vadászgépeket Oroszországtól Indonézia a Moszkva ellen érvényben lévő uniós és amerikai szankciók miatt. Marolop Nainggolan szóvivő közölte: a délkelet-ázsiai szigetország a múlt héten állapodott meg Oroszországgal arról, hogy nyersanyagokért cserébe tizenegy Szuhoj harci gépet vásárol. Az áruk pénzforgalom nélküli cseréjét a kereskedelmi szaknyelv barternek nevezi. Az emberi civilizáció hajnalán minden ügylet barter volt, ám a modern nemzetközi kereskedelemben ritkaságszámba megy, hogy egy ország árucikkekkel fizessen harci repülőkért.

EGYESÜLT ÁLLAMOKEladtak egy San Franciscó-i utcát

(Pixabay)

Egy teljes utcát megvásárolt egy magánbefektető házaspár San Francisco legdrágább részén mindössze 90 ezer dollárért. A rendkívül gazdag környékbeliek azonban – akik nem is tudtak arról, hogy utcájukat eladásra kínálják – egyáltalán nincsenek elragadtatva attól, hogy idegen kézbe került az utcájuk. A Presidio Terrace egy ovális alakú, magántulajdonban lévő utca, amelyet kapu zár el a Presidio Heights névre hallgató elegáns környék többi részétől. A pálmafákkal és több millió dolláros villákkal szegélyezett utcában több neves politikus is lakott. Mint kiderült, az utca lakóközössége elfelejtett megfizetni egy évenként 14 dolláros adót, ami kötelező San Francisco mind a 181 magánkézben lévő utcája esetében. A város adóhivatala ezért hirdette meg az ingatlant egy online aukción 994 dolláros áron.

NAGY-BRITANNIAA világ egyik legdrágább válása

Különválik feleségétől Roman Abramovics, a világ egyik leggazdagabb embere. Szakértők szerint a Londonban élő orosz üzletemberé lehet a világ egyik legdrágább válása, ha arra kerül a sor. Az 50 éves Abramovics vagyonát legkevesebb hétmilliárd fontra taksálják. Az oligarcha és a saját családja révén is gazdag Dasa Zsukova közleményben jelentette be, hogy véget ért a kapcsolatuk, de hangsúlyozták, hogy barátok maradnak. A 36 éves feleség az Egyesült Államokban nőtt fel, sok időt tölt New Yorkban. Tagja a Metropolitan Múzeum igazgatótanácsának, saját divatmárkája van. Nemrégiben Donald Trump amerikai elnök veje, Jared Kushner testvére, Joshua Kushner oldalán látták.

Megosztás

Facebook icon
Twitter icon
Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon