1-HÉT

Wikimédia

MAGYARORSZÁGA magyar állam továbbra is megvásárolná a Golgotát

A magyar kormány azt szeretné, ha Munkácsy Golgotája Magyarországon maradna, a vételi szándék továbbra is megvan, de csak reális áron hajlandóak megvenni a festményt Pákh Imrétől. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár elmondása alapján az államnak nincs oka félni a Kúria legutóbbi döntésétől (mint ismeretes a Kúria hatályon kívül helyezte a festmény védetté nyilvánításáról szóló per jogerős ítéletét), ettől ugyanis a Golgota továbbra is védettség alatt áll. Az állam korábban 6 millió dollárt ajánlott Munkácsy festményéért, de azt Pákh csak 9 millióért lett volna hajlandó eladni.

EURÓPAI UNIÓ A Sophia hadműveletet

(Pixabay)

Meghosszabbították az embercsempészet ellen indított, Sophia elnevezésű földközi-tengeri haditengerészeti művelet mandátumát. A hírt az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács sajtószolgálata jelentette be. A tájékoztatás szerint a 2015-ben indított misszió hatálya július 27-én járt volna le, de a napokban döntés született annak meghosszabbításáról 2018. december 31-ig. A tanács egyúttal a művelet megbízatását is módosította, amelynek értelmében a részt vevő hajók ezentúl egyebek mellett a líbiai kőolaj illegális kereskedelméről is információt fognak gyűjteni.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Hadrendbe állt a világ legnagyobb anyahajója

(Pixabay)

Nagyszabású rendezvény keretében, Donald Trump amerikai elnök jelentétében tartották a világ jelenlegi legkorszerűbb repülőgép-hordozójának hadrendbe állítását Norfolkban, az amerikai haditengerészet egyik legfontosabb bázisán. A gigantikus hadihajó 337 méter hosszú, több mint 110 ezer tonna, és közel 18 milliárd dollárba került. Fedélzetén négyezernél több katona 75-nél több harci repülőeszközt is működtethet több száz tonnányi bombával, rakétával.

OLASZORSZÁG Az olasz nép üzenete

Óriási migránsellenes képet szántottak a földbe az olaszok. Az itáliak Verona mellett mondtak nemet arra a törvénytervezetre, amely állampolgárságot adna a bevándorlók gyermekeinek. A Castagnaro település határában készült hatalmas rajzon egy hajó látható „Africa” felirattal. Mellette a nem sok magyarázatra szoruló „Stop EU” felirat. Az ábra alján az olvasható: „Ius Soli No”, mely a tervezett olasz törvényre utal, ami állampolgárságot adna a másodgenerációs bevándorlóknak, akik az országban születnek. Az Ius Soli, annyit tesz, hogy a föld joga – a felirat készítője erre mond nemet.

NAGYVILÁGElhízika világ

(Pixabay)

Riasztóan elterjedt az elhízás az iparilag fejlett országokban, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Izlandon és Görögországban a felnőtt férfiak több mint 90 százaléka túlsúlyos - hívták fel a figyelmet kutatók a Frontiers in Public Health folyóiratban közzétett tanulmányukban. Az angol nyelvű országokban a legsúlyosabb a helyzet az Egyesült Államokban: a férfiak 91,4, a nők 81,9 százaléka túlsúlyos.Új-Zélandon 91,4 és 80, Izlandon 93,6 és 80,9, Görögországban pedig 91,4 és 71,1 százalék az arány. A túlsúlyosság fogalmába beletartozik a testzsír kóros jelenléte, amely károsítja az egészséget, és még normál súlyú, nem elhízott embereknél is fennállhat.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon