1-HÉT

MAGYARORSZÁG – Megalakult a Profi Úszók Világszövetsége

Hosszú Katinka, többszörös olimpiai bajnok úszónő jelentette be azt a hírt, mely szerint 30 úszó, köztük 15 olimpiai bajnok részvételével megalakul a Profi Úszók Világszövetsége, a GAPS (Global Association of Professional Swimmers). „Ahogy gondoltam, az úszósport gondjaival rengetegen tisztában vagyunk. Sok mindenről ugyanúgy gondolkodunk, és bizonyos problémákra ugyanabban látjuk a megoldást is. És bár eddig nem emeltük fel a hangunkat, mégis a legtöbben közülünk nem csak megszólalni hajlandóak, de tenni is készek az úszósport megreformálásáért, akár saját érdekeik háttérbe szorítása árán is” - hangoztatta Hosszú Katinka.

EURÓPA – Juncker szerint egyre nevetségesebb az Európai Parlament

(Pixabay)

 

Nevetségesnek és komolytalannak nevezte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentet, mert a máltai soros elnökségről szóló uniós vitán szinte teljesen üres volt a strasbourgi ülésterem. „Az Európai Parlament nevetséges, nagyon nevetséges! Önök nevetségesek! A parlament teljes mértékben nevetséges!” - méltatlankodott Juncker. Juncker szerint az, hogy mindössze 30 képviselő van jelen a teremben, azt mutatja, hogy az Európai Parlament „nem komoly intézmény”. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke viszont félbeszakította Juncker felszólalását, és arra kérte, változtasson beszédének hangvételén, ne nevezze nevetségesnek az EP-t, mert szerinte nem az.

EGYESÜLT ÁLLAMOK – A függetlenséget ünnepelték az Egyesült Államokban

(Pixabay)

Az Egyesült Államokban országszerte felvonulásokkal, tűzijátékkal ünnepelték július 4-ét, de az ünnep a parádék mellett némi mítoszrombolást is hozott. A National Geographic kiderítette, hogy a függetlenséget talán nem is a „jó” napon ünneplik, mert a nyilatkozat – bár a papír tetején a július 4-i dátum szerepel – valójában július 2-án született meg. John Adams későbbi elnök ugyanis ezt írta a hitvesének: „Hajlok arra, hogy azt higgyem, 1776. július másodikát az egymást követő nemzedékek a legnagyobb fesztiválként ünneplik majd”.

OLASZORSZÁG – Elzárják a római utcai kutak egy részét

(Pixabay)

Naponta harminc kutat zárnak el Róma utcáin a rendkívüli hőség okozta szárazságban, egyes római kerületekben azonban nem vezetnek be vízkorlátozást a kutakat használó hajléktalanok és romák segítésére. Rómában mintegy 2800 utcai kút működik, valamivel kevesebb mint háromszáz a városközpontban. Friss és kiváló minőségű vizük miatt a római kutak népszerűek  a lakosok és a turisták körében is, akik ingyenesen tudnak ivóvízhez jutni és felfrissülni. A tervek szerint 85 kutat nem zárnak el, mivel ezek Róma külkerületeiben elengedhetetlenek az itt élő hajléktalanok és roma csoportok számára.

NÉMETORSZÁG – Törvénnyel állítanák meg az online gyűlölködést

(Pixabay)

Hónapokig tartó viták után a német szövetségi parlament (Bundestag) elfogadta a közösségi portálokon megjelenő jogsértő gyűlölködés és álhírterjesztés visszaszorításáról szóló törvényt. Az ellenzéki pártok, civil és szakmai szervezetek és informatikai vállalkozások által bírált jogszabály szerint a portálok üzemeltetői akár ötmillió euró pénzbüntetést kaphatnak, ha nem távolítják el időben a jogsértő tartalmakat. A törvény alapján az üzemeltetőknek könnyen és közvetlenül elérhető panaszkezelő szolgálatot kell működtetniük, és a felhasználói bejelentéstől számított egy héten belül törölniük vagy elérhetetlenné kell tenniük a jogsértő tartalmakat, a „nyilvánvalóan jogsértő tartalmakat” pedig 24 órán belül kell eltávolítani vagy elérhetetlenné tenni.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon