1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG Ferenc pápa szeptemberben Magyarországra látogat

Ferenc pápa Magyarországra látogat és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-ei záró szentmiséjén - közölte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az MTI-vel. A bíboros elmondta: a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró miséje, az úgynevezett statio orbis, a városért és a világért bemutatott szentmise a rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye. Ezért „illő”, és úgy is szokás, hogy ha a pápa ellátogat a rendezvénysorozatra, ezen a szentmisén vesz részt. Erdő Péter hozzátette: „a Szentatya látogatása nagy öröm a főegyházmegyének és a teljes püspöki konferenciának, és mindannyiunknak vigaszt és reményt adhat a mostani nehéz időszakban”.

MAGYARORSZÁG Létrehozták a technológia területén dolgozó nők szervezetét

(Pixabay)

Magyarország egyik legnagyobb telekommunikációs vállalata megalapította a technológia területén dolgozó nők szervezetét. A cég vezérigazgatója azt mondta: a fórum célja, egy olyan tudásmegosztó felület létrehozása, amely szakmai támogatást nyújt a jövő női generációi számára. A szervezet alapító vállalatában világszerte negyvenezer nő dolgozik. A telekommunikációs cég egyik missziója, hogy 2030-ra a vezetői pozícióik legalább 40%-át nők töltsék be.

NAGY-BRITANNIAMegnyíltak az iskolák

(Pixabay)

Kéthavi távoktatás után megnyíltak az általános és a középiskolák Angliában. Ezzel egy időben életbe lépett az a kormányrendelet, amelynek értelmében az Angliában élőknek írásban indokolniuk kell utazásuk célját, ha külföldre akarnak utazni. A brit kormány február 22-én ismertette a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások lépésenkénti enyhítésére, a gazdaság és a társadalmi élet újraindítására kidolgozott, négy nyitási szakaszból álló intézkedési tervét. Ennek első komoly lépéseként indulhatott meg a hét elején a tanítás az összes angliai iskolában, és mostantól szabadtéri iskolai rendezvényeket, sportfoglalkozásokat is lehet tartani.

LENGYELORSZÁG 14. havi nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok

(Pixabay)

A lengyel nyugdíjasok idén 14. havi nyugdíjat is kapnak bruttó 1250 zlotyi értékben - az erről szóló törvényt Andrzej Duda lengyel elnök írta alá. A nyugdíjak Lengyelországban adókötelesek. A 14. havi nyugdíj összegét novemberben folyósítják majd azoknak, akiknek a járandósága nem haladja meg a bruttó 2900 zlotyt. Azok, akiknek a járandósága ennél magasabb, csökkentett összeget fognak kapni, míg a különösen magas nyugdíjat élvező mintegy félmillió állampolgár egyáltalán nem fog részesülni belőle. A lengyel elnök a törvény aláírása után hangsúlyozta, hogy a juttatás a koronavírus-járvány körülményei között valósul meg, amikor az országnak nehézségekkel kell megküzdenie.

VILÁG Az ősi trópusi esőerdők jelentős része eltűnt

(Pixabay)

A világ ősi trópusi esőerdőinek közel kétharmadát pusztította el vagy tette tönkre az emberiség - számolt be róla az MTI a Rainforest Foundation Norway nevű szervezet kutatása alapján. A vizsgálat eredményei szerint az emberi pusztítások, a mezőgazdasági célú fakitermelés és talajátalakítás a fő felelősek az ősi trópusi esőerdők 34%-ának eltűnéséért. További 30%-nyi terület annyira megrongálódott, hogy sebezhetővé vált a tüzekkel és a pusztításokkal szemben. 2002 óta a pusztítások több mint felének a dél-amerikai Amazonas-medence és a környező esőerdők estek áldozatul.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon