1-HÉT

Pixabay

CSEHORSZÁG-LENGYELORSZÁG Bányacsata

Csehország az Európai Bíróságon bepereli Lengyelországot, mert véleménye szerint egy határ menti lengyel külszíni bánya területének kiterjesztése veszélyezteti a szomszédos csehországi települések vízellátását, és súlyos ökológiai problémákat okozhat - döntött a cseh kormány legutóbbi ülésén. A hivatalos közlés szerint Csehország azt követeli Lengyelországtól, hogy állítsa le a bánya kiterjesztésének munkálatait. A cseh környezetvédelmi minisztérium és a külügyminisztérium közös beadványát a lengyel Turów felszíni barnaszénbánya ügyében február végén, március elején küldik el az Európai Bíróságnak - mutatott rá a közlemény.

NAGY-BRITANNIAA brit felnőttek harmada van beoltva

(Pixabay)

A brit statisztikai hivatal (ONS) minap ismertetett vizsgálata szerint Anglia lakosságán belül a 80 évesnél idősebb korosztályban a legmagasabb azoknak az aránya, akiknek szervezetében kimutathatók a koronavírus ellen termelődő antitestek. Az ONS elemzése is egyenes utalást tett arra, hogy ez a vizsgálati eredmény jelentős eséllyel a nagy-britanniai oltási kampány hatékonyságát mutatja. A brit oltási menetrend alapján a 80 év feletti korcsoport részesült a legnagyobb arányban a koronavírus elleni oltásban.

OLASZORSZÁG Veszélyben a Földközi-tenger partvidéke

(MTI)

Az elmúlt napokban négyszer is kitört az Etna, amely nagyon aktív. A szicíliai tűzhányóműködése hatalmas lökéshullámot indíthat el a térségben. Egyre nagyobb az aggodalom Európa-szerte, szakértők attól tartanak, hogy cunamit okozhat az Etna kitörése a Földközi-tenger partvidékén. A kontinens legmagasabb működő vulkánjának legutóbbi működési ciklusa egy február 16-ai robbanással köszöntött be. Néhány nap alatt már négy nagyobb kitörése volt a tűzhányónak, előfordult, hogy ezerméteres magasságig ért a lávaszökőkút. A vulkán oldalán csorgadozó magma pedig közel négy kilométert tett meg.

AUSZTRÁLIA Megegyezett a Facebook és az ausztrál kormány

(Pixabay)

A Facebook közösségi hálózatot üzemeltető cég bejelentette, hogy napokon belül helyreállítja ausztráliai platformján a hírszolgáltatását, mert megállapodott a canberrai kormánnyal a köztük vitát okozó törvénytervezet módosításáról. A Facebook Inc. a múlt héten jelentette be, hogy a médiapiaci szabályozásról szóló ausztrál törvény miatt a helyi platformon nem engedélyezi használóinak a hírek megtekintését. Közölte, hogy az ausztrál kiadóknak ezentúl tilos bármilyen tartalmat megosztaniuk vagy közzétenniük oldalain, és az ausztrál közönség a nemzetközi hírpiacról származó tartalmakat sem érheti el.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Gyengül a dollár és emelkedik az arany ára

(Pixabay)

Több mint hét havi mélypontról rugaszkodott el és indult felfelé az arany ára, miközben a dollár gyengülése enyhítette az államkötvényhozamok emelkedéséből eredő nyomást. A hét elején az azonnali jegyzésekben 1797,60 dolláron, 0,86 százalékos pluszban forgott az arany, de múlt héten 1759,29 dolláron tavaly július 2. óta nem látott alacsony szinten is járt az unciánkénti ár. Az áprilisi szállítású arany ára 0,90 százalékkal, 1793,40 dollárra kúszott fel a New York-i árupiacon. Leszögezhető, hogy a dollár gyengülése erősítette az arany vonzerejét a más devizatulajdonos befektetők körében.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon