1-HÉT

Pixabay

EURÓPAI UNIÓ – A gazdasági mentőcsomag gyors végrehajtását sürgetik

Mihamarabb végre kell hajtani a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó európai uniós pénzügyi csomagot, az újraindítási alap tervszerű végrehajtása ugyanis akár már ebben az évben növekedési pályára állíthatja az európai gazdaságot - jelentette ki Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke Brüsszelben. Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén az Európai Központi Bank 2020-as éves jelentéséről tartott EP-vitán Christine Lagarde aláhúzta, noha az oltóanyagok gyártása és az oltások megkezdése reményt keltő, a koronavírus újabb mutációinak megjelenése továbbra is fenyegetést jelent a gazdaságra.

NAGY-BRITANNIA – Több tesztre kötelezhetik a beutazókat

A brit kormány tervei szerint a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak érkezésük után is, még a karanténidőszak alatt el kell végeztetniük legalább egy koronavírus-tesztet. A jelenlegi szabály szerint a delikvenseknek csak beutazásuk előtt kell 72 óránál nem régebbi negatív tesztet felmutatniuk. A brit egészségügyi minisztérium – egyelőre csupán vázlatos – ismertetése alapján a tervezett intézkedés mindenkire vonatkozik, aki külföldről érkezik. A szaktárca szóvivője hangsúlyozta: a cél a behurcolt fertőzések teljes körű kiszűrése és az esetleges újabb koronavírus-variánsok azonosítása. Hozzátette: a tesztet még a kötelező tíznapos karantén lejárta előtt el kell végeztetniük a külföldről érkezőknek.

EURÓPAI UNIÓ – Nyilvános konzultációt indítanak a nőkkel szembeni erőszak kapcsán

(Pixabay)

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy nyilvános konzultációt indít a nők elleni, illetve a családon belüli erőszak ügyéről az európai uniós tagállamokban. A konzultáció, - amely február 8-tól május 10-ig érhető el a testület honlapján - célja, hogy bizottság a lehető legszélesebb körű tájékoztatást kapja az ilyenfajta bántalmazások ellen bevezetett tagállami intézkedésekről. A konzultáció elsősorban a civil szervezeteket, az esélyegyenlőségért felelős testületeket célozza, de a nemzeti hatóságok és kormányok is részt vehetnek a kezdeményezésben. A konzultáció során összegyűjtött információkat a bizottság a nemi alapú és a családon belüli erőszak megelőzésére és leküzdésére irányuló jogalkotási kezdeményezés előkészítéséhez fogja felhasználni.

HOLLANDIA – Felfüggesztették a külföldről történő örökbefogadásokat

(Pixabay)

A holland kormány azonnali hatállyal felfüggesztette a külföldről történő örökbefogadásokat, miután egy vizsgálóbizottság komoly visszaéléseket tárt felt a folyamatok során – írta a Dutchnews holland hírportál. A különbizottságot Sander Dekker jogvédelemért felelős miniszter bízta meg 2019 tavaszán, hogy vizsgálja ki a holland kormány felelősségét a nemzetközi örökbefogadási folyamatokban 1967 és 1998 között. A testület elsősorban bangladesi, brazil, kolumbiai, indonéz és Srí Lanka-i gyermekek örökbefogadását tanulmányozta, és a korrupció, okirathamisítás, gyermekkereskedelem, továbbá gyermekrablás több esetére derített fényt.

EGYESÜLT ÁLLAMOK – Űrkőzeteket bocsát árverésre a Christie's

(Pixabay)

A Holdról és a Marsról származó ritka űrkőzeteket bocsát árverésre a Christie's. A február 9. és 23. között zajló online árverésen a Földön talált meteorkőzetekre is lehet licitálni - adta hírül a CNN hírportálja. A Christie's Deep Impact: Martian, Lunar and Other Rare Meteorites című árverésén 75 ilyen világűrből érkezett kőzetdarab szerepel. A kínálat egy különlegessége a Hszincsiangból származó meteoritdarab drágaköveket is tartalmaz, becslések szerint 3500-4500 dollárt érhet. Szintén eladó egy gömb, amelyet egy összetört svéd aszteroida meteoritmagjából terveztek. Az árverés fénypontja egy Szaharában talált mintegy 7 kilogramm súlyú meteoritdarab, amely becslések szerint 50-80 ezer dollárt is érhet. Jellegzetessége, hogy a legtöbb meteorittól eltérően, határozott irányát végig tartva ért földet.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon