1-HÉT

Pixabay

DÉL-KOREA  – A kutyákat és macskákat is tesztelni fogják 

Dél-Koreában egy új rendelet értelmében ezentúl a kutyákat és a macskákat is tesztelni fogják koronavírusra. A döntés azután született, hogy a közelmúltban egy csoportos fertőzés ütötte fel a fejét az országban, amelynek epidemiológiai vizsgálata után a háziállatok kerültek célkeresztbe. Az új törvény értelmében – annak visszavonásáig – koronavírus-tesztnek fogják alávetni azokat a kutyákat és macskákat, amelyek fertőzött személyek társaságában voltak, vagy ők maguk a fertőzés jeleit produkálják. Ha egy állat fertőzöttnek bizonyul, a gazdájának kötelező lesz karanténba vonulnia.

HORVÁTORSZÁG Nem nyitottak ki a vendéglátóhelyek, a tulajdonosok tüntetnek

(Pixabay)

A bejelentések ellenére nem nyitották meg a vendéglátóhelyeket a tulajdonosok Horvátországban, tiltakozásul a járványügyi korlátozások ellen, de nagyszabású tüntetést szerveztek - közölte az N1 horvát kereskedelmi hírtelevízió. A horvát sajtó szerint ennek az az oka, hogy a járványügyi szabályok megszegéséért 20 ezertől 70 ezer kunáig terjedő pénzbírság is kiszabható, valamint emberéletek veszélyeztetéséért három év börtönbüntetésre is ítélhetik a vétkeseket. Vasárnap még arról szóltak a hírek, hogy Zágrábban száz, országszerte pedig ötezer kávézó és étterem tervezi, hogy a korlátozások ellenére kinyit.

ÉSZTORSZÁGA klímaváltozás ellen harcolna az ország első női miniszterelnöke

(MTI)

Észtország első női miniszterelnöke, Kae Kallas változásokat ígért az országban a korábbi kormánykoalíció korrupció miatti bukása után. Az Észt Reformpárt vezetője a hét elején esküdött fel, de továbbra is a Közép párttal koalícióban alakít kormányt. „A kormányom nagyon Európa-párti lesz, különösen az olyan európai értékek támogatásában, mint a jogállamiság. Nagyon egyértelmű változások lesznek az irányelvekben, például a klímaváltozás kérdésében is” - mondta.

BELGIUM Női nevet akar adni a jelenleg II. Lipótról elnevezett alagútnak Brüsszel

(MTI)

Nyílt szavazást hirdetett Brüsszel városvezetése a főváros, egyben az ország leghosszabb autós aluljárójának, a jelenleg II. Lipótról, a kongói területeket gyarmatosító korábbi belga uralkodóról elnevezett alagút átnevezésére. A városvezetés a választható új elnevezések között kizárólag női neveket szerepeltet. A belga sajtó tájékoztatása szerint a brüsszeli önkormányzat a közlekedésért felelős részlegének honlapján azzal indokolta az alagút átnevezéséről hozott döntését, hogy a főváros utcáinak csupán 6,1 százaléka visel női neveket. Az átnevezés célja „a nők nyilvános térben való megjelenésének szimbolikus megerősítése”- írták. Jelenleg a brüsszeli utcák 43 százaléka hordozza emberek neveit.

NÉMETORSZÁG A mozi visszatérésére számít a Berlinale fesztivál volt vezetője

A koronavírus-világjárvány nem törli el a föld színéről a filmszínházakat, az emberek a válság után ismét járnak majd moziba a legnagyobb filmes közönségfesztivál, a Berlinale volt igazgatója szerint. Dieter Kosslick a fesztiváligazgatóként 19 évig végzett munkájáról és a filmipar jövőjéről írt könyvének megjelenése alkalmából adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a járvány révén sokan észrevesznek dolgokat, amelyekről korábban megfeledkeznek. Vannak, akik a konyhaművészet szépségeit fedezik fel újra, mások a kulturális intézményrendszer fontosságára döbbennek rá. Soha nem zengtek még olyan sok dicshimnuszt a kultúráról, mint amióta a járvány miatt bezártak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok, a könyvtárak és a kultúra közvetítését szolgáló intézményhálózat többi tagja.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon