1-HÉT

MTI

OLASZORSZÁG – Lemond a miniszterelnök azért, hogy újra felkérést kaphasson

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök január 25-én benyújtotta a lemondását Sergio Mattarella államfőnek – közölte a kormányfői hivatal. A tájékoztatás szerint Conte kabinetülést hívott össze, amelyen tájékoztatja minisztereit a döntéséről. A Reuters brit hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó, magas rangú illetékes arról számolt be, hogy Conte abban a reményben mond le, hogy felkérést kap az elnöktől egy új kormány megalakítására, amelynek stabilabb többsége lehet a törvényhozásban.

EGYESÜLT ÁLLAMOK – Visszatér az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez

Joe Biden amerikai elnök, beiktatását követően rendeletet írt alá az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatéréséről a Fehér Ház átvétele után tett egyik első lépéseként, megsemmisítve ezzel republikánus elődje, Donald Trump egyik legsúlyosabb döntését. Trump, aki kezdettől hevesen állást foglalt a világ 195 országa által 2015-ben aláírt globális egyezmény ellen, 2019-ben értesítette az ENSZ-t az Egyesült Államok kilépési szándékáról, és hivatalosan tavaly novemberben vonta ki országát az egyezményből.

SPANYOLORSZÁG – Vakcinabotrány

(MTI)

Lemondott posztjáról a spanyol Védelmi Főparancsnokság vezetője. Miguel Ángel Villaroya is soron kívül kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, hasonlóan több polgármesterhez és egészségügyi tanácsnokhoz. A belügyminiszter menesztette a csendőrség egyik alezredesét is, aki szintén jogosulatlanul adatta be magának az oltást, több társával együtt. A Védelmi Parancsnokság azzal indokolta a történteket, hogy az oltási protokoll szerint az érintett vezetők jogosultak voltak arra, hogy elsőként kapják meg a vakcinát. Spanyolországban első körben az idősotthonok lakói és dolgozói, valamint az egészségügyi személyzet tagjainak kell beadni az ellenszert.

VILÁG – Átlépte a 100 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világban

(Pixabay)

Átlépte a 100 milliót a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a világban. Továbbra is az Egyesült Államok a legfertőzöttebb ország. Már közel 26 millióan kapták el a vírust. A helyzet Kaliforniában a legrosszabb. Az USA után Indiában regisztrálták a legtöbb megbetegedést. Az ázsiai országban mát több mint 10 és fél millióan kapták el a vírust. A harmadik helyen Brazília áll, ahol 8 és fél millióan betegedtek meg. Világszerte már több mint 2 millió áldozata van a járványnak. Eddig 72 millióan gyógyultak meg a betegségből. A vírus 191 országban és régióban van jelen.

KÍNA – Tíz ember holttestét emelték ki egy berobbant aranybányából

(MTI)

Holttesteket emeltek ki a kelet-kínai Santung tartományban bő két hete berobbant aranybányából, egy nappal az után, hogy tizenegy bányászt élve mentettek ki a mélyből – jelentette a helyi hatóságok közlésére hivatkozva a kínai sajtó. „A tíz elhunyt bányász holttestét a hét elején hozták a felszínre, további egy bajba jutottat pedig még mindig keresnek, az ő helyzete azonban nem ismert.” A Jentaj város közigazgatási területén található aranybányában január 10-én történt a robbanás, amelynek következtében 22 bányász rekedt a föld alatt.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon