1-HÉT

MTI

VILÁG Igazságosabb vakcinaelosztást sürget a WHO főigazgatója

A koronavírus elleni oltóanyag igazságosabb elosztását sürgette Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki úgy vélekedett: „a vakcinanacionalizmus katasztrofális morális bukás szélére sodorja a világot”. Tedrosz szerint „jelentős kockázat” fenyegeti a vakcinák méltányos elosztására vonatkozó kilátásokat, ahogy a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezést is, amely a tervek szerint a következő hónaptól kezdi meg szétosztani az oltóanyagokat. Az „én vagyok az első” jellegű megközelítés gyengíti és sebezhetőbbé teszi a világot – fogalmazott az igazgató.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Vakcina-turisták lepték el Floridát

(Pixabay)

A látogatók Torontótól New Yorkon át Buenos Airesig régóta özönlenek Floridába napozni, szörfözni és vásárolni. Jelenleg azonban leginkább a Covid-19 oltás miatt érkeznek – írja a The Wall Street Journal. Miután a Trump-kormány múlt héten új irányelveket adott ki, amelyek kiterjesztik a koronavírus-vakcina igényelhetőségét minden 65 évnél idősebb személy részére, illetve azok számára, akik valamilyen krónikus betegségben – például cukorbetegségben – szenvednek, sok szövetségi állam ki is hirdette, hogy mostantól eszerint oltják a lakosságot. Florida az elsők között kínálta fel az oltást a 65 éves, illetve annál idősebb felnőttek tömegeinek, az állam átfogó oltási terve pedig úgy tűnik, be is vonzza az utazókat, akik abban a reményben érkeznek, hogy kihasználják ezeket az előnyöket.

NÉMETORSZÁGArmin Laschet lett a CDU új elnöke

(MTI)

Armin Laschetet választották meg Angela Merkel pártjának, azaz a CDU-nak az új elnökévé, ezzel egy közel egy éve zajló párton belüli hatalmi harc dőlt el. Armin Laschet fő ellenfele Friedrich Merz volt, akit 521-466 arányban tudott legyőzni, így ő vált a legesélyesebbé a kancellárjelöltségre is Merkel mandátumának lejárta után. A szeptemberi választásokig ugyan még sok idő van hátra, de a mai döntéssel az már kiderült, hogy vagy Laschet fog indulni Merkel székéért vagy nagy befolyással lesz arra, hogy ki legyen a végső kancellárjelölt.

EGYIPTOM Újabb 52 szarkofágot találtak Szakkaránál

(MTI)

Több mint félszáz szarkofágot és egy több mint 2500 éves halotti templomot fedeztek fel a szakkarai nekropoliszban, amely már tavaly is szenzációs felfedezésekkel lepte meg a tudósokat - jelentette be az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium. Az újonnan felfedezett, az újbirodalom idejéből (i.e. 1550-1070) származó 52 koporsót 10-12 méter mély sírgödrökben találták a Kairótól délre, a híres ötezeréves lépcsős Dzsószer-piramis lábánál fekvő ősi temetőben, ahol több mint 100 érintetlen szarkofág és sok istenszobor feltárásával a 2020-as esztendő legjelentősebb régészeti felfedezését tették tavaly.

SZUDÁN Etnikai zavargások kezdődtek

(MTI)

Több mint 80 halottat és 160 sebesültet követeltek a Szudán nyugati részén hétvégén kitört etnikai villongások. Nyugat-Dárfúrban arab és fekete törzsek csaptak össze. Az vérengzést az váltotta ki, hogy két ember összeverekedett egy menekülttáborban, és egyikük, egy arab férfi életét vesztette. Az afrikai országot vezető katonai-civil tanács rendkívüli ülést tartott, amelyen arról döntött, hogy megerősíti a térségbe vezényelt biztonsági erők létszámát.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon