1-HÉT

MTI

VATIKÁN A pápa helyteleníti a kijárási tilalom idején való külföldre utazást

Ferenc pápa videóüzenetet tett közzé a hétvégén, amelyben elmarasztalóan nyilatkozott azokról, akik külföldre utaznak a kijárási korlátozások alatt. A pápa azt mondta, hogy jó emberek azok is, akik elutaznak, de nem gondolnak sok más ember anyagi gondjaira és szenvedésére. Nem gondolnak azokra, akik nem tudnak egyszerűen elutazni a lezárások elől, csak az jár a fejükben, hogy nyaraljanak, és jól szórakozzanak. Ez engem nagyon elszomorít – mondta a pápa az Apostoli Palota könyvtárában felvett videón.

SKÓCIA  – Bezárkóznak egy hónapra

(Pixabay)

A skót miniszterelnök szerint a fertőzések számának meredek emelkedése olyan komoly terhet ró az állami egészségügyi szolgálatra, hogy a korlátozó intézkedések nélkül a skóciai kórházak három-négy héten belül megtelnének. Ezért csaknem egyhavi zárlatot rendelt el a skót kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök január 4-én az edinburghi parlamentben bejelentette, hogy a korlátozások január 5-től lépnek életbe és január végéig tartanak.

NAGY-BRITANNIAZárlatot rendelt el a brit kormány is

 

(Pixabay)

Egész Angliára zárlatot rendelt el a hét elejétől a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében. A január 5-től érvénybe lépett intézkedést Boris Johnson miniszterelnök jelentette be televíziós beszédében. Johnson hangsúlyozta ugyanakkor: már folyamatban van az ország történetének legnagyobb oltási kampánya, az Egyesült Királyságban több ember kapta meg a koronavírus elleni oltást, mint Európa többi országában együtt, és a kormány várakozása szerint a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokból már február közepére mindenkinek beadják a vakcina első dózisát.

AUSZTRIA Azonosították az új mutációt

(Pixabay)

Az osztrák kormány terveivel ellentétben január 24-éig tart majd Ausztriában a koronavírus-járvány miatt elrendelt teljes zárlat, mivel a parlament felsőháza (Bundesrat) a hét elején nem szavazta meg a kormánykoalíció javaslatát a január 18-ai nyitásról. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján közölte, hogy Ausztriában is azonosították a SARS2 koronavírus angliai mutációját. Négy személynél - akik közül három gyermek - a brit mutációt, egy 30 éves hölgynél pedig ennek dél-afrikai variánsát mutatták ki.

HORVÁTORSZÁG Több mint 400 utórengést mértek a szakemberek Horvátországban

(MTI)

A múlt heti 6,4-es erősségű horvátországi földrengést követően több mint 400 utórengést észleltek a magyar mérőállomások, a legutóbbi, Magyarországon is érezhető rengést január 4-én mérték: a Richter-skála szerint 4,5-ös erősségű földmozgás epicentruma ezúttal is Petrinja városának közelében volt - mondta Kiszely Márta szeizmológus az MTI-nek. Kiszely Márta kiemelte, hogy Magyarországon 41 mérőállomás működik, amelyek részei egy nemzetközi megfigyelő rendszernek. A petrinjai földrengésekhez ezek a magyar állomások nagyon közel voltak.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon