1-HÉT

Pixabay

MAGYARORSZÁG – Az orosz és a kínai vakcinákat is vizsgálják

A vakcina megérkezése a járvány elleni védekezés új szakaszát jelenti, de továbbra is szükség van a lakosság fegyelmezettségére a járványügyi intézkedések betartásában - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület online sajtótájékoztatóján. Magyarország az orosz és a kínai vakcinákat is vizsgálja, hiszen minden lehetőséget szeretnének kihasználni, hogy a magyar emberek megkaphassák a védőoltást - emelte ki az osztályvezető.

NAGY-BRITANNIA-FRANCIAORSZÁG  – Alig volt fertőzött a Doverben rekedt kamionosok között

(MTI)

Tízezer elvégzett koronavírus tesztből csupán 24 fertőzöttet találtak a Franciaországba belépni kívánó kamionsofőrök között – írta a Daily Mail. A szám meglepően alacsony, és első hallásra bizony felmerülhet, hogy érdemes volt-e ilyen kevés fertőzött miatt napokra lezárni a francia határt a kamionosok előtt. Tagadhatatlan viszont, hogy ez a két tucatnyi ember is kiválóan alkalmas lehetett volna arra, hogy lassan, de biztosan elterjessze a koronavírust a kontinensen – igaz, arról egyelőre nincs hír, hogy közülük hányan hordozzák a Covid-19 szupergyorsan terjedő új angliai mutációját.

HORVÁTORSZÁG – Erős földrengések sorozata rázta meg az országot

(MTI)

Először 5,2-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot a hét elején. A földrengés epicentruma 12 kilométerre volt Sziszektől (Sisak) és 51 kilométerre Zágrábtól, mintegy 5 kilométeres mélységben. Majd egy nappal később a korábbinál is erősebb, 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg az országot. A természeti katasztrófában két gyermek és öt felnőtt esett áldozatul és több sérült is volt. A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt.

EGYESÜLT ÁLLAMOK – Trump végül aláírta a gazdaságélénkítő csomagról szóló törvényt

(MTI)

Donald Trump leköszönő amerikai elnök néhány nap halogatás után mégis aláírta a kormányzati intézmények 2021-es finanszírozásáról szóló, jelentős gazdaságélénkítő intézkedéseket tartalmazó törvényt. Ezzel elhárult a kormányzat év végi részleges leállásának veszélye. A szövetségi kormányzat finanszírozása december 28-ig volt biztosított, így ha Trump nem írta volna alá a törvényt, a kormányzati intézmények dolgozóinak milliói kényszerülhettek volna fizetés nélküli szabadságra. Ráadásul több millió amerikai állampolgárnak átmenetileg fel is függesztették a munkanélküli segélyét emiatt. A republikánus és demokrata párti kongresszusi képviselők hónapokon át tartó nehéz tárgyalások után jutottak megállapodásra a mintegy 2300 milliárd dolláros csomagtervezetről.

FRANCIAORSZÁG – Elhunyt Pierre Cardin francia divattervező

(MTI)

Meghalt Pierre Cardin világhírű francia divattervező és divatház tulajdonos. Cardin a kétezres évek elejére már mintegy 800 céget birtokolt 180 országban, ahol mintegy 200 000-en dolgoztak, egyebek mellett négy színháza is volt (így a párizsi Théâtre des Ambassadeurs), de szállodákat, más kastélyokat is birtokolt, és médiaérdekeltségekkel is rendelkezett. A világhírű francia divattervező és divatház tulajdonos 98 éves volt.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon