1-HÉT

Pixabay

MAGYARORSZÁG – Február 8-ig tart a brit leszállási tilalom légjárműveknek

Megjelent a magyar kormány rendelete a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területéről induló polgári légjárművek leszállási tilalmáról. E szerint a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területéről induló menetrendszerű vagy nem menetrendszerű légi személyszállítást végző polgári légijármű Magyarország területén – a veszélybe került légijármű kivételével – nem szállhat le december 22-étől. Meglepő azonban a kormányrendelet időtartama. A  Kormány e rendelet hatályát a  koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi  CIX. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja és ez a rendelet 2021. február 8-án veszti hatályát.

EURÓPAI UNIÓ – Zöld utat kapott a BioNTech/Pfizer vakcinája az EU-ban

(Pixabay)

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta az Európai Unióban a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagot. Az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség gyorsított eljárás keretében hozta meg döntését, amely az oltóanyag egyéves feltételes alkalmazásához adja meg a zöld jelzést. A forgalomba hozatalt hivatalosan az Európai Bizottság engedélyezi, a testület várhatóan rövid időn belül bejelenti jóváhagyását. Az Európai Gyógyszerügynökség igazgatója szerint az amerikai gyógyszeripari és a német biotechnológiai vállalat oltóanyagának előnyei „messze felülírják” a lehetséges kockázatokat.

EGYESÜLT ÁLLAMOK – Megszavazták a hatalmas összegű mentőcsomagokat

(MTI)

Az amerikai képviselőház, majd a szenátus is megszavazta a 892 milliárd dollár összegű gazdaságösztönző csomagot a koronavírus-járvány ellensúlyozása érdekében. Emellett a kormányhivatalok egyéves, 1400 milliárd dolláros költségvetését is. Nagy arányban szavazták meg a csomagot - ami egyébként második a járványban, és egyúttal a második legnagyobb az Egyesült Államok történetében a maga 892 milliárdjával.

ROMÁNIA – Florin Citu lett az új kormányfő

(MTI)

Florin Citu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert, a december 6-i parlamenti választás után alakult jobbközép koalíció jelöltjét bízta meg az új kormány megalakításával Klaus Iohannis román államfő. A koalíciós pártok - Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - elnökei és Florin Citu együtt érkeztek arra a konzultációra, ahol átadták Iohannisnak a 2020-2024 közötti közös kormányzásról megkötött koalíciós megállapodást.

HAWAII – Kitört a Kilauea vulkán

(Pixabay)

Kitört a Kilauea, a Hawaii-szigeten fekvő aktív pajzsvulkán. Az aktivitást elsőként a Halemaʻumaʻu nevű kráternél észlelték. A szakértők szerint a helyzet gyorsan változik. A Hawaii Vulkánfigyelő Intézete a vulkán riasztási szintjét veszélyesre emelte, a légi közlekedésben vörös kód van érvényben. A tűzhányóból származó hamu valószínűleg el fogja érni a közeli lakott területeket. A Kilauea utoljára 2018-ban tört ki, a vulkán Hawaii öt tűzhányója közül a leginkább aktív.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon