1-HÉT

EURÓPAI UNIÓ Minority SafePack - Az EP megvitatta a kezdeményezést

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén megvitatta az őshonos európai kisebbségek jogainak európai uniós szintű védelmét sürgető Minority SafePack európai polgári kezdeményezést. Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa rövid felszólalásában azt mondta, az EP plenáris ülésének vitája bizonyítja, hogy az európai polgári kezdeményezés egyedi eszköz a részvételi demokrácia gyakorlására. Kiemelte, az uniós bizottság egyik célkitűzése Európa gazdag kulturális sokszínűségének megőrzése. Szavai szerint az alapvető európai értékek közé tartozik a kisebbségi nyelvek védelme. A nemzeti kisebbséghez való tartozás mindenfajta diszkriminációja tiltott az Európai Unió Alapjogi Chartája értelmében - hangoztatta.

EURÓPAI UNIÓ, AUSZTRIA A mesterséges intelligencia emberi jogi kockázataira figyelmeztetnek

(Pixabay)

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége a mesterséges intelligencia emberi jogi kockázataira hívta fel a figyelmet. A bécsi székhelyű testület jelentése, amely több mint száz, mesterséges intelligenciát használó állami és magánszervezettel készített interjún alapul, rámutat alkalmazásának veszélyeire, különösen az előrejelző rendészet, az orvosi diagnózisok, a szociális ellátások és a célzott hirdetések terén. „A mesterséges intelligencia nem tévedhetetlen, emberek hozzák létre, de van lehetőségünk úgy alakítani, hogy az ne csak tiszteletben tartsa az emberi és alapvető jogainkat, hanem védje és elő is mozdítsa azokat” - írta Michael O'Flaherty, az ügynökség vezetője a jelentés előszavában.

KENYA-SZOMÁLIA Megszakította diplomáciai kapcsolatait két afrikai ország

(Pixabay)

Szomália megszakítja a diplomáciai kapcsolatait a szomszédos Kenyával - jelentette be a szomáliai tájékoztatási miniszter, és azzal vádolta Nairobit, hogy beavatkozik országa belügyeibe. Osman Dembe a szomáliai állami hírügynökségnek hozzátette, Mogadishu hazarendelte a Kenyában lévő diplomatáit, és hét napot adott arra, hogy a kenyai diplomaták távozzanak Szomáliából. A Radio Mogadishuban beolvasott közleménye leszögezi: a döntés válasz arra, hogy Kenya politikailag állandóan beavatkozik a szomáliai ügyekbe, nyíltan megsérti az ország függetlenségét. Nairobiból a bejelentést egyelőre nem kommentálták.

ARGENTINA Bankjegyre kerülhet Diego Maradona

Egy argentin szenátor javaslata alapján bankjegyre kerülhet az országban a legendás futballista, Diego Maradona, aki november 25-én, 60 éves korában hunyt el. A tervezet már a parlament előtt van, az egyik ötlet szerint akár az „Isten keze”-gólt ábrázoló lenyomat is rákerülhet az ezer pesósra, bár ezt sokan ellenzik, mondván egy csalást örökítenének meg. A bankjegy - amely körülbelül 10 eurót ér - egyik oldalán a futballista arcképe lenne látható, a másikon pedig egyik leghíresebb találata.

VILÁG73 millió körül jár a fertőzöttek száma

(Pixabay)

A koronavírus-járvány hivatalosan regisztrált fertőzöttjeinek száma 72 850 994-re nőtt a világban, a halálos áldozatoké pedig 1 621 159-re a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legújabb adatai szerint. Egy nappal korábban 72 252 541 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok összesített száma pedig 1 612 362 volt. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 16 519 462 fertőzött volt eddig a napig, és 300 479 koronavírusos beteg halt meg a járvány kezdete óta.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon