1-HÉT

Pixabay

NAGY-BRITANNIA – AUSZTRIA Elsőként a briteknél oltanak, Ausztriában javul a helyzet

Bár Belgiumban gyártják a Pfizer-Biontech vakcináját, az Európai Unió kimarad az első szállítmányokból. Az oltást Nagy-Britannia engedélyezte elsőként a világban, ennek megfelelően ők kezdhetik meg elsőként az oltást ezzel a vakcinával. Mindeközben látványos eredményeket hozott a szigorítás Ausztriában. A 24 órás kijárási korlátozást november 17-én vezették be, miután a naponta regisztrált új esetek száma többször is meghaladta a 9 ezret. Az aktív esetek száma pedig elérte a 77 ezert. Három hét elteltével ez az érték 30 ezerrel csökkent, a napi esetszám pedig a harmadára esett vissza. A zárlat után megkezdődött a tanítás az iskolák alsó tagozatában, maszkot csak a 10 évesnél idősebbeknek kell hordaniuk. Kinyithattak az üzletek is.

VILÁG Sötét jövőt vizionált az ENSZ Élelmezési Világalapja

(Pixabay)

A jövő év humanitárius katasztrófába torkollhat - figyelmeztetett az ENSZ Élelmezési Világalapjának (WFP) vezetője az ENSZ-közgyűlésnek a koronavírus-járványról tartott rendkívüli ülésszakán. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója pedig hangsúlyozta, hogy a gazdag országok az oltásért tolongásban nem tiporhatják el a szegényeket. Az új típusú koronavírussal világszerte eddig 65 millió ember fertőződött meg igazoltan, a vírus okozta betegségnek több mint 1,5 millió halottja van. „2021 katasztrofális esztendő lesz a mostani állapotokat tekintve” - mondta David Beasley, a WFP főigazgatója, hozzátéve, hogy az éhezés több tucatnyi országban „már az ajtón kopogtat”.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Új vezető a Nyílt Társadalom Alapítvány élén

Választási csalással vádolt szavazószoftver-gyártó cég elnöke vezeti januártól a Nyílt Társadalom Alapítványt - írja a Magyar Nemzet. A lap információi szerint Soros György azt a Mark Malloch-Brownt nevezte ki nemzetközi szervezete élére, aki rövid ideig az ENSZ főtitkár-helyettese volt, jelenleg pedig az alapítvány globális tanácsában dolgozik. Az amerikai baloldali expolitikus jövő év elején Patrick Gaspardot váltja.

VATIKÁN Ferenc pápa Irakba utazik

(MTI)

Ferenc pápa március 5-8. között Irakban tesz látogatást, ahol – Bagdad mellett – a keresztény közösség lakta Erbil és Moszul városát is felkeresi – jelentette be a szentszéki szóvivő. Ferenc pápa az Iraki Köztársaság és a helyi katolikus egyház meghívására utazik Irakba. A Vatikántól közölt előzetes program szerint az egyházfő látogatásának főbb állomása Bagdad, valamint az ókori Ur térsége, a Ninivei-fennsíkon található Erbil, Moszul, valamint Qaraqosh (Bakhida) városának felkeresésével. Ferenc pápa így az országban élő muzulmán, valamint az egyik legjelentősebb közel-keleti keresztény közösséggel is találkozik.

FRANCIAORSZÁGElhunyt Valéry Giscard d'Estaing, volt elnök

(MTI)

Kilencvennégy éves korában meghalt Valéry Giscard d'Estaing volt francia elnök - jelentette be az Elysée-palota. A meggyőződéses európai politikus 1974 és 1981 közötti elnöki időszakához fűződik a francia demokrácia és társadalom modernizálása. A politikust novemberben szívelégtelenség miatt kórházba szállították, az alapítványa által kiadott közlemény szerint a koronavírus szövődményébe halt bele a Loire menti Authonban található otthonában. Az 1926-ban született Giscard d'Estaing Charles de Gaulle elnöksége alatt a pénzügyminisztériumot vezette, és harminc év után sikerült az ország költségvetését egyensúlyba hoznia. A jobboldali politikust 1974-ben választották elnökké.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon