1-HÉT

MAGYARORSZÁG Közel ezer, Trianonra utaló budapesti utcanév került interaktív térképre

Összesen 934 budapesti utca és tér került fel arra az interaktív térképre, amelyen a trianoni békediktátum által elcsatolt települések, erődítmények, történeti-néprajzi tájak, népcsoportok után elnevezett közterületeket gyűjtötték össze - közölte a Budapest Főváros Levéltára. A levéltár és az Átló csapata által készített weboldalon olyan fővárosi utcákat és tereket gyűjtöttek össze, amelyek névadóját 1920-ban csatolták el, vagy az összeomló Osztrák-Magyar Monarchia nagyságára (Mosztár utca, Lemberg utca), a dicső múltra (a középkori végvárak nevét őrző Galambóc és Szabács utca), esetleg az első világháborúra (Doberdó út) utalnak - írják a közleményben.

LENGYELORSZÁG, MAGYARORSZÁG Az értékek megőrzője díjban részesült Varga Judit

(MTI)

Varga Judit igazságügyi minisztert tüntették ki Az értékek megőrzője (Custos Virtutum) nevű, a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet által adományozott díjjal, az ünnepségen kiemelték a politikus kiállását a közép-európai értékekért. A koronavírus-járvány miatt vegyes, részben online formában rendezett ünnepi gálán jelen volt Piotr Glinski lengyel kormányfő helyettes, örökségvédelmi, kulturális és sportügyi miniszter. A köszöntőbeszédben kiemelték: Varga Judit hangja az utóbbi időben meghatározóvá vált a visegrádi csoport problémaköre, elsősorban a jogállamisággal, a szülők és gyermekek jogaival kapcsolatos jogalkotás terén.

VILÁG A pandémia lett az év szava egy online szótárnál

(Pixabay)

A pandémia lett 2020 szava a Merriam-Webster online szótár szerkesztői szerint és a Német Nyelv Társasága is a koronapandémia szót választotta az év legfontosabb szavának. A legmegbízhatóbb amerikai online szótárnak tekintett Merriam-Webster a héten jelentette be, hogy a pandémiát választották az év szavának. Peter Sokolowski, a szótár főszerkesztője elmondta, hogy ezzel a bejelentéssel valószínűleg nem okoztak nagy meglepetést. Szerinte a szó használata általánossá vált és valószínűleg később is jellemzi majd ezt az időszakot, ha szóba kerül.

SKÓCIA Egyre közelebb Skócia függetlensége

(Pixabay)

Sturgeon a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) éves kongresszusát megnyitó  beszédében kijelentette: az elmúlt egy évben egyre erőteljesebbé, az idén immár tartósan többségi nézetté vált a skót közvéleményen belül a függetlenség támogatása. „A függetlenség egyértelműen látótávolságon belül van, és én soha nem voltam annyira bizonyos abban, hogy ezt el is érjük, mint most” - fogalmazott a skót miniszterelnök a koronavírus-járvány miatt online fórumként megrendezett SNP-kongresszuson.

NAGY-BRITANNIAElhunyt Dave Prowse, a Csillagok háborúja Darth Vadere

(MTI)

85 éves korában meghalt Dave Prowse színész, aki a Csillagok háborúja Darth Vadereként lett leginkább ismert. Prowse csak a jelmezben mozgó testtel járult hozzá a Csillagok háborújához, akcentusa miatt a főgonosz hangját James Earl Jones mondta fel. A korábbi súlyemelő Prowse részben a sportnak is köszönhette hatalmas méretét, majd a sportot hátrahagyva lett színész. Angliában a Chillagok Háborúja mellett a Green Cross Code Man szerepével is befutott.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon