1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG Felállították a Parlament előtt az Ország Karácsonyfáját

Nagy előkészületek után a hét elején kivágták Székesfehérváron azt az ezüstfenyőt, amely idén az Ország Karácsonyfája lesz. A fenyőt november 24-én állították fel a Parlament előtt. A fát a székesfehérvári hivatásos tűzoltók vágták ki a Surányi utcai ház kertjében, majd daru segítségével a Magyar Honvédség speciális szállítójárművére emelték. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a fenyő súlya pontosan négy tonna.

MAGYARORSZÁG Eladták az Indexet

(MTI)

Az Indamedia Network Zrt. megveszi az Index.hu-t kiadó cég részvényeit az azokat eddig birtokló alapítványtól. A lap egyelőre újra főszerkesztő nélkül marad, Szombathy távozik, Bodolai médiajogászként dolgozik tovább. Az Indamedia Network Zrt. megveszi az Index.hu-t kiadó cég részvényeit az azokat eddig birtokló alapítványtól, így a lap betagozódik az Indamedia-csoportba – írja a Kreatív az Indamedia közleménye alapján. Távozik Szombathy Pál főszerkesztő-vezérigazgató és Sztankóczy András vezető szerkesztő is, a közlemény szerint közös megegyezéssel.

LENGYELORSZÁG A lengyelek több mint 80%-a továbbra is támogatja az EU-tagságot

(Pixabay)

A lengyelek több mint 80 százaléka továbbra is támogatja országuk európai uniós tagságát, az évek óta magas támogatottságra nem volt hatással az uniós források feltételrendszere miatt emelt lengyel vétó sem - derül ki egy felmérésből. A lengyel EU-tagságot támogatók aránya évek óta az egyik legmagasabb európai viszonylatban, a CBOS lengyel állami közvéleménykutató-intézet szerint idén márciusban 89 százalékot ért el. A Rzeczpospolita lengyel napilap megrendelésére az IBRIS cég által készített felmérés szerint a lengyelek 81,1 százaléka Lengyelország EU-tagságának megőrzése mellett szavazna, ha erről népszavazást tartanák most.

NÉMETORSZÁG Ritka bélyeggel ellátott leveleket árvereztek el

Egy történelmi, ritka bélyeggel ellátott levelet 430 ezer euróért árvereztek el a hétvégén Wiesbadenben. Az 1859-ből származó levél, amelyen az első lübecki bélyegek szerepelnek, a Heinrich Köhler árverési ház hétvégi aukcióján kelt el. A szervezők közleménye szerint a licitálás 80 ezer euróról indult, és egy magát megnevezni nem kívánó vásárló 430 ezer eurós ajánlattal győzött. Egy másik, Baden-levélként emlegetett, 1856-ból származó bélyeges levelet, amelyre százezer eurónál indult a licitharc, végül 320 ezer euróért vásárolt meg egy meg nem nevezett vevő.

KÍNARobotszondát indítottak a Holdra  

(MTI)

A hét közepén robotszondát indított Kína kőzetminták vételezésére a Holdra. Az ősi kínai holdistennő nyomán Csang'o-5 nevet viselő űreszközt a Hosszú Menetelés-5 hordozórakéta segítségével indították el a dél-kínai Hajnan-szigeten lévő Vencsang felbocsátóközpontból. Ez az első alkalom az 1970-es évek óta, hogy egy ország kőzetmintákat próbál gyűjteni a Föld égi kísérőjéről.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon