1-HÉT

Pixabay

EURÓPAI UNIÓ Vétó az uniós költségvetésre

Magyarország és Lengyelország megvétózta az uniós költségvetési javaslatot a hét elején megtartott nagyköveti tanácskozáson. Az uniós nagyköveti ülésen minősített többséggel megszavazták a tagállamok képviselői az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötésének rendeletét. Mivel itt legalább 15 tagállam támogatása kellett csak, így hiába fejezte ki elutasítását a magyar és a lengyel kormány, ez nem blokkolta a jogszabály elfogadását. A két másik, egyhangú támogatást igénylő rendeletnél viszont a magyar és a lengyel vétó már fontos volt, ugyanis ezek miatt megállt a rendeletek elfogadási folyamata.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Joe Biden hárommillió „jól fizető” munkahely létrehozását ígéri

(MTI)

Hárommillió „jól fizető” munkahely létrejozását ígérte Joe Biden azon a wilmingtoni sajtókonferencián, ahol nagy vonalakban beszélt gazdasági elképzeléseiről. A demokrata párti politikus leszögezte, az amerikai gazdaságnak azonnali segítségre van szüksége. Ismételten hangsúlyozta a zöld energia fontosságát. Tisztességesebb adóstruktúrát ígért, és mint kifejtette: azt szeretné, ha a jövőben a vállalkozások és a gazdag emberek igazságos arányban fizetnének adót. Bejelentette: kormányzata nem kötne szerződést olyan vállalatokkal, amelyek nem termelnek az Egyesült Államokban, országosan 15 dollárra emelné a minimális órabért, és eltörölné a diákhiteleket. Sürgette a kongresszust, hogy fogadjon el újabb gazdaságélénkítő csomagtervet a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére.

NAGY-BRITANNIA Michael Winterbottom tévéfilmet forgat Boris Johnsonról

(MTI)

A koronavírus-járvány alatt a válságos brit politikai helyzettel és saját betegségével is megküzdő Boris Johnson brit kormányfőről forgat tévés produkciót Michael Winterbottom. A The Hollywood Reporter értesülése szerint a BAFTA-díjas rendező (Hatalmas szív, Ezen a világon) Revolution Films produkciós cége a Passenger produkciós céggel együttműködve kötött szerződést a Fremantle médiaóriással produkciók létrehozására. A megállapodás részeként készül el elsőként a This Sceptred Isle című produkció, amely Johnsonról és a brit covid-válságról szól. A sorozatot Winterbottom írja és rendezi, executive producere pedig Melissa Parmenter lesz a Revolution Filmstől és Richard Brown a Passengertől.

SVÉDORSZÁG Szigorítanának a koronavírus miatti intézkedéseken

(MTI)

A svéd kormány közölte, hogy a koronavírus-fertőzöttek számában bekövetkezett növekedés megfékezése érdekében a jövő héttől tilos az országban nyolc főt meghaladó nyilvános összejöveteleket tartani. Ez a második tilalmi intézkedés amelyet a svéd hatóságok kevesebb mint egy hét alatt bejelentettek, miután nemrég közölték, hogy tilos az alkoholvásárlás este 10 órától, a bárok, éttermeknek és éjszakai kluboknak pedig este fél 11-kor be kell zárniuk. Stefan Löfven svéd miniszterelnök azzal indokolta az intézkedést, hogy kevésbé tartották be az ajánlásokat, ami szerinte „érthető” a járvány hosszú időtartama miatt, mindazonáltal hangsúlyozta annak fontosságát, hogy gyorsan cselekedjenek a fertőzés terjedésének visszaszorítása érdekében, és a „modern időkben példátlannak számító” intézkedést hozzanak.

VILÁGAz 55 millióhoz közelít a fertőzöttek száma

(Pixabay)

A világon 54 992 571 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 326 768, a gyógyultaké pedig 35 296 725 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legújabb adatai szerint. Egy nappal korábban 54 369 609 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 317 131, a gyógyultaké pedig 34 954 629 volt. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon