1-HÉT

Pixabay

MONTENEGRÓ, HORVÁTORSZÁG Elhalasztják a kormányalakítást

A montenegrói parlament a héten szavazott volna az új kormányról, ám az ülést legalább két héttel el kell halasztani, Dritan Abazovićnak, a Feketén-fehéren nevű győztes koalíció vezetőjének ugyanis pozitív lett a koronavírustesztje - közölte értesülését a Dan című podgoricai napilap. Mindeközben Horvátországban, ahol a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma elérte a 67 247-et, a halottaké pedig a 794-et, több mint ezren tüntettek a járványügyi korlátozó intézkedések ellen. Az Index.hr hírportál szerint a zágrábi tiltakozáson felszólalók a politikusokat, a sajtót és a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstábot egyaránt bírálták, s különböző összeesküvés-elméleteket is megfogalmaztak.

EURÓPAI UNIÓ, EGYESÜLT ÁLLAMOK Az EU új vámtarifákat vezet be amerikai termékekre

(Pixabay)

Az Európai Unió új vámtarifákat készül bevezetni amerikai importtermékekre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) döntése alapján a Boeing amerikai repülőgépgyártónak nyújtott, tiltott támogatások miatt - jelentette be Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság kereskedelemért felelős alelnöke. A Kereskedelmi Világszervezet október közepén engedélyezte az Európai Uniónak, hogy 4 milliárd dollár értékű amerikai terméket sújtson büntetővámmal a Boeingnek nyújtott, tiltott támogatások miatt. Dombrovskis közölte, az Európai Unió lépése válasz arra, hogy az Egyesült Államok korábban vámokat vezetett be egyebek mellett az európai acél- és alumíniumtermékekre. „Amint azt az Európai Unió számos alkalommal jelezte: kész bármikor felfüggeszteni vagy visszavonni az adókat, ha az Egyesült Államok megteszi ugyanezt” - fogalmazott.

KÍNA Kína óvatosan reagált Joe Biden választási sikerére

(MTI)

Óvatosan reagált a kínai külügyminisztérium Joe Bidennek amerikai elnökválasztáson elért sikerére. „Tudomásul vettük, hogy Joe Biden győzelmet hirdetett” - mondta Vang Ven-bin kínai külügyi szóvivő. Amikor azonban arról kérdezték, hogy mikor gratulál Hszi Csin-ping kínai államfő a demokrata párti politikusnak, azt válaszolta: „Az elnökválasztás végleges eredményét az amerikai törvények és eljárási rend szerint határozzák majd meg”. Arra, hogy a kínai vezetés eddig miért nem reagált Biden győzelmére, Vang azt válaszolta, hogy a nemzetközi szokásnak megfelelően járnak el. Az amerikai-kínai kapcsolatokról szólva a szóvivő úgy fogalmazott: mindkét félnek javítania kellene a kommunikációját a fennálló nézetkülönbségek kezeléséhez, továbbá bővíteniük kellene az együttműködést, és a kölcsönös tisztelet alapjain elősegíteni a kapcsolatok egészséges fejlődését.

BRAZÍLIA Súlyos mellékhatásai miatt felfüggesztették egy kínai koronavírus elleni vakcina klinikai vizsgálatát

A brazil egészségügyi hatóság a hét elején jelentette be, hogy a Sinovac gyógyszergyártó cég által fejlesztett, immunizáló vakcinánál október 29-én súlyos mellékhatás lépett fel. Erről többet azonban sem a brazil kormány, sem a cég nem közölt. A tesztelést végző Butantan intézet vezetője azt mondta, hogy bár a páciens sajnos életét vesztette, nem a vakcina okozta a halálát.

KÍNAMár csaknem 51 millió fertőzött van világszerte

(Pixabay)

A világon 50.875,289 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1.262.622, a gyógyultaké pedig 33.236.545 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legújabb adatai szerint. Egy nappal korábban 50 395 174 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 256 179, a gyógyultaké pedig 33 032 762 volt. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon