1-HÉT

MTI

AUSZTRIA Vérengzés Bécsben

Minden jel szerint összehangolt terrortámadás érte az osztrák fővárost összesen hat helyszínen. Szemtanúk szerint  a Schwedenplatzon kezdődött a lövöldözés. Az eredeti célpont a közeli zsinagóga lehetett. Karl Nehammer belügyminiszter terrortámadásról beszélt. Egy tettest lelőttek, öt személyt elfogtak, de még négyen szökésben lehetnek. A terrortámadásban négy személy vesztette életét és 15-en sérültek meg. Félő azonban, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedik, mert legalább hét személy sérülése súlyos. Közlések szerint az egyik áldozat egy rendőr volt.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Huszonöt év börtön templomok felgyújtásáért

(MTI)

Huszonöt év börtönbüntetésre ítéltek három templom felgyújtásáért egy amerikai férfit, aki vallomása szerint így próbált nagyobb ismertségre szert tenni blackmetal-zenészként. A 23 éves Holden Matthews beismerte bűnösségét. Elmondta, hogy megbánta a tettét, és azt is, hogy az eset óta „visszatalált Istenhez”. Az ügyben eljáró bíró a szabadságvesztés mellett 2,6 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte.

OROSZORSZÁG Snowden fel akarja venni az orosz állampolgárságot

(MTI)

Az orosz állampolgárság felvételével kettős állampolgár akar lenni Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus. Ezt Anatolij Kucserena, a hét éve Oroszországban élő Snowden ügyvédje mondta el Moszkvában újságíróknak. A 37 éves informatikus október 22-én korlátlan időtartamú oroszországi lakhatási engedélyt kapott. „Mivel Snowden és felesége első gyermeküket várják, Edward azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy segítsek neki megszerezni az orosz állampolgárságot” - mondta az ügyvéd. „Miután több éve élünk a szüleinktől elválasztva, a feleségemmel nem akarjuk, hogy a fiunktól is elválasszanak minket. Ezért a világjárvány és a határok lezárása idején orosz-amerikai kettős állampolgárságért folyamodunk” - írta a Twitteren Snowden.

OLASZORSZÁG Ismét élelmiszert felvásárlásba kezdett a lakosság

(MTI)

Olaszországban 20 százalékkal megnövekedett a vásárlók száma az élelmiszerüzletekben a koronavírus-járvány miatti újabb korlátozások bejelentésére készülve - közölte a Coldiretti termelői szövetség, amely a hazai termékek vásárlására szólította fel az olaszokat. A Coldiretti közölte, hogy az emberek ismét nagy mennyiségben vettek tésztát, lisztet, rizst, cukrot és tojást, ahogyan ez a tavaszi korlátozások előtti napokban is történt. A felmérések szerint az élelmiszerek mellett a leginkább a hajfestékek és más fodrászati cikkek fogynak, mivel a nők a fodrászatok ismételt bezáratásával számolnak.

KÍNARendkívüli szigor

(MTI)

Kína szigorú módszere, miszerint már a fertőzés első jelei esetén azonnal vesztegzárat rendelnek el és tömegesen tesztelik a lakosságot, létfontosságú a koronavírus-járvány elleni védekezésben elért sikere szempontjából, lehetővé téve az ország gazdaságának gyors talpra állását – állítják kínai tisztviselők. A rendkívül kifinomult stratégia – amit esetenként még a kitalálói is „túlzónak” neveznek – egyedülálló a világ nagy gazdaságainak körében egy olyan időszakban, amikor az európai országok és az Egyesült Államok az új esetek masszív hullámával küzd, mégpedig gyakran kaotikus politikai döntések közepette.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon