1-HÉT

EURÓPAI UNIÓ – Túlélő üzemmódban az EU

Az EU soros elnökségét vivő németek úgy döntöttek, hogy csak az unió működőképességének fenntartása szempontjából elengedhetetlenül fontos témákról lesznek ezentúl személyes találkozók, így a legtöbb eseményt online, videókonferencián rendezik meg. Így tehát nem kell Brüsszelbe, vagy Luxembourgba repülnie a tagállami szakminisztereknek és delegációjuknak sem, mint ahogy azt a közelmúltban a külügy-, igazságügyi és agrárminiszterek tették. Éppen utóbbi, maratonira sikeredett ülésen született meg a Közös Agrárpolitika reformjáról szóló tanácsi megállapodás, amire már pár napra az EP is elfogadta a saját álláspontját.

EGYESÜLT ÁLLAMOK – Megszavazták Trump alkotmánybíró-jelöltjét

(MTI)

Az amerikai szenátus megszavazta Amy Coney Barrett konzervatív alkotmánybíró jelöltségét, a bíró le is tette a hivatali esküjét. A szenátorok párthovatartozás szerint, 52:48 arányban szavazták meg az új alkotmánybírót. Egyetlen republikánus politikus, Maine állam szenátora, Susan Collins voksolt együtt a demokratákkal és nemleges szavazatot adott le. Donald Trump amerikai elnök üdvözölte a döntést. „Történelmi nap ez Amerika számára” – jelentette ki a Fehér Házban az esketési ceremónián. Amy Coney Barrett röviddel a szenátusi szavazás után Clarence Thomas főbíró irányításával tette le a hivatali esküt a Fehér Házban.

EGYESÜLT ÁLLAMOK – Az amerikaiak negyede máris leadta voksát az elnökválasztáson

(MTI)

Átlépte a 60 milliót azoknak az amerikai szavazóknak a száma, akik már leadták szavazatukat a novemberi elnökválasztásra. Az Egyesült Államokban nemcsak a választás napján lehet szavazni, és 8 nappal a végső dátum előtt máris többen adták le szavazatukat a végső dátum előtt, mint 2016-ban. A már leadott szavazatok kiugróan magas száma miatt Michael McDonald, a Floridai Egyetem professzora immár 65%-os, rekordmagas részvételre számít, mintegy 150 millió szavazó részvételével – ez lenne a legmagasabb részvételi arány 1908 óta.

TÖRÖKORSZÁG – Erdogan szerint Cipruson eljött a kétállami megoldás ideje

(MTI)

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy „időpocsékolás” egy olyan béketárgyalás újraindítása a kettészakadt Ciprust illetően, amely kizárólag a föderatív megoldásra alapul. A török államfő azon a sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyet Ersin Tatarral, az egyedül Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság közelmúltban megválasztott elnökével közösen tartott. A török kormányzat által támogatott Tatar előzőleg Észak-Ciprus kormányfője volt, október 18-án választották elnökké, első hivatalos útja a török fővárosba vezetett.

BOLÍVIA – Visszavonták az elfogatóparancsot Evo Morales ellen

(MTI)

Egy bolíviai bíróság visszavonta az elfogatóparancsot a hazájából elűzött volt államfő, Evo Morales ellen, aki közben egy interjúban megerősítette, hogy haza fog térni, de nem kíván pályázni állami tisztségre, hanem haltenyésztéssel és szakszervezeti munkával akar foglalkozni. Moralest terrorizmussal vádolták egy hangfelvétel alapján, amelyen állítólag ő beszél, és úttorlaszok építésére, városok kiéheztetésére szólít a tavalyi elnökválasztások utáni zavargások idején.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon