1-HÉT

SPANYOLORSZÁG – Ezrével csatlakoznak a székely petícióhoz a katalánok

Spanyolország lehet a következő európai uniós állam, ahol határidőre összegyűlik a kellő számú aláírás a székely petícióhoz: a katalánok ezrével csatlakoznak az akcióhoz. Közben egyre több országban nő az aláírási kedv, amire szükség is van, mert közeledik a kezdeményezés november 7-i határideje - írja a Magyar Nemzet. Két nap alatt csaknem ötezer spanyolországi, minden bizonnyal katalán szignó érkezett a székely petíció online aláírásgyűjtéséhez, ezzel a szükséges mennyiség egyharmada már megvan. Hogy ennek a jelentőségét érzékeltessük, elég annyit jelezni, hogy az aláírásgyűjtés első 15 hónapjában mindössze 2500 spanyolországi állampolgár állt az ügy mellé, míg az utóbbi tíz napban legalább tízezer.

EGYESÜLT ÁLLAMOK – Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt

(MTI)

Donald Trump amerikai elnök Nevadában, demokrata párti kihívója, Joe Biden pedig Észak-Karolinában kampányolt a hétvégén. Mind Nevada, mind Észak-Karolina úgynevezett csatatér- vagy ingadozó - vagyis nem egyértelműen demokratákra vagy republikánusokra voksoló - államnak számít, noha Nevadában 2004 óta nem győzött republikánus, Észak-Karolinában 2008 óta pedig demokrata párti elnökjelölt. Donald Trump a nevadai Carson Cityben egy templomban, majd Newport Beach városában a kampányra pénzt gyűjtő egyik rendezvényen vett részt. Joe Biden az észak-karolinai Durhamben afroamerikai vallási vezetőkkel tanácskozott és nagygyűlést is tartott.

EGYESÜLT ÁLLAMOK – Továbbra is szankcionálnák a fegyvereladást Iránnak

(MTI)

Az Egyesült Államok továbbra is szankcionálja az Iránnak történő fegyvereladást - hívta fel a figyelmet Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter azt követően, hogy Irán közölte: lejárt az ENSZ által rá kiszabott fegyverembargó. Közleményében az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: „szeptember 19-én ismét életbe lépett az Irán elleni valamennyi szankció, köztük az ENSZ fegyverembargója is”. Majd hangsúlyozta: az amerikai kormány készen áll arra, hogy minden „belföldi felhatalmazást igénybe vegyen bármely egyén vagy vállalat elleni szankciókra”, akik vagy amelyek fegyvert szállítanak Iránnak.

EGYESÜLT ÁLLAMOK – Szökőárriadót hirdettek Alaszkában

(MTI)

Szökőárriadót hirdettek ki a hét elején Alaszkában egy 7,5-es erősségű földrengést követően – jelentette be az amerikai geofizikai intézet (USGS). A földrengést az alaszkai partoktól 91 kilométernyire délkeletre, a Bering-tengerben fekvő Aleut-szigeteken lévő, gyéren lakott Sand Point és Kodiak városkáknál is észlelték. „A rengés középpontja 40 kilométerrel a tengerszint alatt volt, és az első, nagy rengést öt kisebb követte.” A szökőárriadót Alaszka déli partvidékén hirdették ki, de ez nem érinti például Anchorage várost, amely a legnagyobb Alaszkában, és mintegy ezer kilométernyire fekszik a rengések epicentrumától.

VILÁG – A fertőzöttek száma már meghaladta a 40 milliót

(Pixabay)

A világon már 40 344 310 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 117 539, a meggyógyultaké pedig 27 627 761 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legújabb adatai szerint. Egy nappal korábban 39 898 689 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 112 588, a meggyógyultaké pedig 27 420 679 volt. A fertőzés 189 országban és régióban van jelen.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon