1-HÉT

Pixabay

VILÁG Az emberiség „szándékosan destruktív”

Elsősorban a klímaváltozás számlájára írható a természeti katasztrófák számának csaknem megduplázódása az elmúlt húsz évben - figyelmeztetett az ENSZ katasztrófakockázat-csökkentési irodája (UNSDIR). A friss értékelés szerint a 2000 és 2019 között regisztrált 7348 természeti katasztrófa több mint 1,2 millió ember halálát okozta, valamint 3000 milliárd dollár anyagi kár is keletkezett. Utóbbi szám azonban jóval magasabb lehet, mivel számos - főleg ázsiai és afrikai - ország nem hozza nyilvánosságra az erről szóló adatokat. „Szándékosan destruktívak vagyunk. Ez az egyetlen következtetés, amelyet levonhatunk az elmúlt húsz évet vizsgálva” - jelentette ki Mami Mizutori, egyebek mellett a korai előrejelző rendszerek fejlesztésére szólítva fel a nemzetközi közösséget.

FEHÉROROSZORSZÁG Cihanouszkaja ultimátumot adott Lukasenkának

(MTI)

Ultimátumot adott Aljakszandr Lukasenka elnöknek a fehérorosz ellenzéket vezető Szvjatlana Cihanouszkaja, országos sztrájkkal fenyegetve, amennyiben az elnök október 25-ig nem jelenti be lemondását és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait – jelentette az Interfax orosz hírügynökség. „Két hónapnyi politikai válság, erőszak, illetve törvénytelenség van mögöttünk, és mi torkig vagyunk ezzel. Október 25-ével nemzeti ultimátumot hirdetünk. A rezsimnek 13 napja van arra, hogy három feltétlen követelésünket teljesítse: Lukasenkának be kell jelentenie lemondását, az utcákon zajló erőszaknak teljességgel véget kell érnie, és minden politikai foglyot szabadon kell engedni”.

OROSZORSZÁG Kiutasítottak két bolgár diplomatát

(Pixabay)

Kiutasított két bolgár diplomatát Oroszország, válaszul arra, hogy Bulgária kémkedés címén szeptember 23-án nem kívánatos személynek minősítette a szófiai orosz kereskedelmi képviselet két alkalmazottját. Az erről szóló jegyzéket az orosz külügyminisztériumban vette át a moszkvai bolgár nagykövet. A moszkvai diplomáciai tárca közölte, hogy tükörintézkedés történt „a bolgár hatóságok semmivel nem indokolható lépésére”. A bolgár ügyészség azzal vádolta a két orosz diplomatát, akik szeptember 25-én elhagyták az országot, hogy 2016 óta titkosított információk után kutattak a hadsereg korszerűsítésének a terveivel, illetve a katonai felszerelések karbantartásával kapcsolatosan. Államtitokgyűjtés címén bűnvádi eljárás indult ellenük Szófiában.

PERU Egyetlen turista számára megnyitották a Machu Picchut

(Pixabay)

Egyetlen turista számára megnyitotta Peru a Machu Picchut, miután a koronavírus-járvány miatt az andoki országban rekedt japán férfi csaknem hét hónapja vár arra, hogy beléphessen az inka romvárosba. Takajama Jessze a történelmi helyszín közelében, a hegyek lejtőin elterülő városban, Aguas Calientesben élt március közepe óta és a kulturális minisztériumnál kérelmezte, hogy beléphessen a Machu Picchu területére - mondta el Alejandro Neyra miniszter. „Azzal az álommal érkezett Peruba, hogy felkereshesse a területet. A japán állampolgár a park vezetőjével együtt látogatta meg a parkot, hogy még azelőtt teljesíthesse az álmát, hogy visszatér hazájába”- mondta Neyra virtuális sajtótájékoztatóján.

SKÓCIASirály támadott meg egy drónt a levegőben

(Pixabay)

Egy skóciai iskola tetőszerkezetét vizsgálták a szakemberek a különleges eszközzel, majd hirtelen a semmiből feltűnt egy sirály. A madár azonnal megtámadta a drónt, s az eszköz végül lezuhant és súlyos károkat szenvedett. A drón irányítója szerint még egyetlen alkalommal sem érte őt ilyen támadás.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon