1-HÉT

MTI

FRANCIAORSZÁG Új-Kaledónia nem akar elszakadni Franciaországtól

Két évvel az első erről tartott népszavazást követően a többség másodszor is nemet mondott arra, hogy Új-Kaledónia elszakadjon Franciaországtól – derült ki a referendum végleges, de egyelőre nem hivatalos eredményéből. Ezúttal a választók 53,26 százaléka szavazott arra, hogy a Csendes-óceán déli részén fekvő szigetcsoport továbbra is maradjon Franciaország része. Ez valamivel kisebb többség, mint 2018-ban, amikor 56,4 százalék utasította el a függetlenné válás gondolatát. A részvétel most magasabb volt a 2018-asnál, a választásra jogosultak 85,6 százaléka ment el szavazni.

OLASZORSZÁG Matteo Salvini nyerte a bírósági csata első menetét

(MTI)

Sajtóelemzések szerint a volt belügyminiszter Matteo Salvininek kedvez a szicíliai bíróság döntése, amellyel Giuseppe Conte miniszterelnököt, valamint a volt és jelenlegi római kormány több tagját is beidézte meghallgatásra egy migránscsoport feltartóztatása miatt indított eljárásban. Catania miniszteri bírósága hat egykori és jelenlegi kormánytag tanúként való meghallgatásával folytatja a Matteo Salvini ellen indított eljárást, amely a Gregoretti katonai hajóval tavaly júliusban érkezett migránscsoport feltartóztatását érinti.

EGYESÜLT ÁLLAMOK A vírussal fertőzött Trump már a második elnökjelölti vitára készül

(MTI)

Donald Trump amerikai republikánus elnök alig hogy elhagyta a kórházat, máris tervezi a második elnökjelölti vitáját kihívójával, Joe Biden demokrata párti elnökjelölttel - tudatta Tim Murtaugh, Trump újraválasztási kampányának kommunikációs igazgatója. A második elnökjelölti vitát október 15-re tervezték, és a floridai Miamiban tartanák meg. Murtaugh fél órával azután nyilatkozott, hogy Donald Trump elhagyta a Walter Reed katonai kórházat és visszatért a Fehér Házba, majd közzétett egy másfél perces videót a Twitteren. Ebben az elnök azt tanácsolta az amerikaiaknak, hogy legyenek óvatosak, de „mozduljanak ki”, ne féljenek a Covidtól.

ÉSZAK-KOREA Kim Dzsongun 80 napos gazdasági hadjáratot hirdetett

(MTI)

Kim Dzsongun észak-koreai vezető felszólította országa lakosságát, hogy 80 napos hadjárattal valósítson meg minden szektorban minden kitűzött célt az újabb ötéves terv januárban esedékes meghatározásáig - adta hírül a KCNA észak-koreai hírügynökség. Kim korábban úgy nyilatkozott, hogy a koronavírus-járvány miatti nehézségek ellenére is teljesíteni kell minden célt. „Történelmi hőstetteket hajtottunk végre, de nem ülhetünk a babérjainkon” - hangoztatta a Koreai Munkapárt Politikai Bizottságának ülésén. Kim tavaly „frontális áttörést” hirdetett meg abban a küzdelemben, melynek célja az országot önellátóvá tenni..

TÖRÖKORSZÁGA NATO-főtitkár tűzszünetre szólította fel az azeri és az örmény erőket

(Pixabay)

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Ankarában azonnali tűzszünetre szólította fel az azeri és az örmény erőket, amelyek immár több mint egy hete harcolnak a többségében örmények lakta, hivatalosan azonban Azerbajdzsánhoz tartozó, de attól egyoldalúan elszakadt terület, Hegyi-Karabah miatt. Stoltenberg a Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „rendkívül fontos, hogy minden félnek nagyon világos üzenetet közvetítsünk arról, hogy azonnal be kell szüntetniük be a harcot, és hogy támogatnunk kell minden erőfeszítést annak érdekében, hogy békés, tárgyalás alapú megoldást találjunk”.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon