1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökének írt levelet

 „Vera Jourová bizottsági alelnök Magyarországot sértő szavai miatt kénytelen vagyok elnök asszonyhoz fordulni. A bizottság alelnöke Magyarországot nyilvánosan „beteg demokráciának” nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy „nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak.” E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni - lassan már szokásosnak tekinthető - támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan” - írta Orbán Viktor Ursula von der Leyenhez címzett levelében. 

EGYSESÜLT ÁLLAMOK Trump és Biden vitája

A választások tisztaságáról kihívójával vitázva Donald Trump amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a levélszavazás csalásra ad alkalmat, Joe Biden elnökjelölt viszont tagadta ezt. A novemberi elnökválasztás két jelöltje közötti vitában a republikánus Trump konkrét példákat hozott arra, hogy máris előfordultak visszaélések a levélben történő szavazással, például Nyugat-Virginiában, ahol egy postást most vonnak felelősségre, mert manipulált a szavazócédulákkal, vagy Philadelphiában, ahol a levélszavazást ellenőrző republikánus szakértőket elzavarták. A demokrata párti Biden visszautasította ezeket a példákat.

SPANYOLORSZÁG Távoznia kell a katalán elnöknek

(MTI)

Távoznia kell az autonóm katalán kormány éléről Quim Torra elnöknek, miután a spanyol legfelsőbb bíróság másfél évre eltiltotta közhivatal betöltésétől. A függetlenségi politikust azért ítélték el, mert nem tett eleget a központi választási bizottság (JEC) utasításának a 2019-es tavaszi parlamenti választásokat megelőzően, és többszöri felszólítás ellenére sem távolíttatta el a középületekről a politikai szimbólumokat a kampányidőszakban. A választási bizottság szerint ugyanis a sárga szalagok és transzparensek kihelyezésével, amelyek a 2017-ben bebörtönzött katalán függetlenségi vezetők támogatását jelképezték, az elnök megsértette a közintézményekre vonatkozó politikai semlegesség elvét.

HEGYI-KARABAH Harcok a vitatott régióban

(MTI)

11 civil és 26 katona vesztette életét az azeri és az örmény erők közötti harcokban a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régióban – közölték a hírügynökségek a helyi hatóságok közlésére hivatkozva. A két – egymással szomszédos – korábbi szovjetköztársaságnak régóta területi vitája van: a túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben kinyilvánította függetlenségét, elszakadva Azerbajdzsántól. Baku fegyverrel lépett fel a szakadárok ellen, és bár a felek 1994-ben fegyverszünetet kötöttek, gyakran fegyveres konfliktusba keverednek egymással.

VILÁGTöbb mint egymillió halálos áldozat, és 33 millió fertőzött világszerte

(Pixabay)

Már 33.282.969 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1.000.867, a gyógyultaké pedig 23.066.203 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legújabbösszesítése szerint. Egy nappal korábban 32 994 213 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 996 682, a gyógyultaké pedig 22 850 358 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon