1-HÉT

MTI

LENGYELORSZÁG Varsóban felszentelték a Hagia Sophia mintájára épült ortodox templomot

Varsóban felszentelték a Szent Zsófia (Szofia) tiszteletére emelt ortodox templomot, mely nevében és alakjában a nemrég mecsetté alakított isztambuli Hagia Sophia-bazilikára emlékeztet, és száz év óta az első új ortodox templom a lengyel fővárosban. A közel 22 méter magas kupolájú, 1225 négyzetméteres, bizánci stílust utánzó épületet a lengyelországi ortodox egyház feje, Sawa érsek szentelte fel, aki kiemelte: a templom mintájául a Hagia Sophia szolgált, amely „a kereszténység egész történetében nagy szellemi és építészeti kincset jelentett”. 

MAGYARORSZÁG Megalakult a Volner párt

(Hír TV)

Megalakult a Volner Párt, amely fiatal értelmiségiekből és tapasztalt szakemberekből áll - jelentette be Volner János független országgyűlési képviselő. A politikus ismertette: a párt célja, hogy parlamenti mandátumokkal ellenzékben maradva, elvtelen politikai alkukat nem kötve elérje az ország fenntartható fejlődését és a demokrácia megerősítését. Hozzátette: 2022-ben nem csupán parlamenti jelenlétre, hanem döntő politikai befolyás elérésére törekednek.

OLASZORSZÁG Döntetlen a tartományi választásokon

(MTI)

Döntetlennel végződött a tartományi választások hétfőn véget ért fordulója a még nem végleges adatok szerint, miután a baloldali kormányerő, a Demokrata Párt (PD) és a Liga vezette jobboldali koalíció is három-három tartományt szerzett meg. A másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) a parlament létszámának csökkentéséről tartott népszavazás győzelmét ünnepelte. Matteo Salvini, a Liga vezetője a párt milánói székházában tartott sajtótájékoztatóján nem titkolta, hogy jobban örült volna a négy-kettes eredménynek a jobbközép javára. „Nem arattunk mindenhol győzelmet, de a jobbközép képviseli a többséget az országban. Ha parlamenti választások lettek volna, több mint ötven százalékot mutattunk volna fel” - jelentette ki Salvini.

THAIFÖLD Már a monarchiát is megkérdőjelezik a thaiföldi tüntetők

(MTI)

Már a thaiföldi monarchiát is nyíltan megkérdőjelezték a múlt hétvégi hatalmas bangkoki tüntetésen a résztvevők, noha ez a megmozdulás is - hasonlóan az elmúlt két hónap demonstrációihoz - alapvetően kormányellenesnek, demokráciapártinak indult. A tüntetők egyre bátrabbak követeléseikben: azt követelték, hogy korlátozzák Maha Vadzsiralongkorn király hatalmát, pedig a monarchia bírálata régóta tabunak számít az ázsiai országban, sőt, az egész politikai hatalom bírálata felségsértésnek számít, és büntetendő.

ECUADORHamut szórt a Sangay vulkán

(MTI)

Jelentős mértékben megemelkedett a vulkáni aktivitás az ecuadori Sangay tűzhányónál, ahol több robbanás regisztráltak és hamuoszlop emelkedett a magasba a vulkán kürtőjéből. A helyi földtani intézet tájékoztatása szerint a korábbi hónapok adatainál nagyobb földmozgásokat is észleltek a tűzhányó környékén. A műholdfelvételek tanúsága szerint a kráterből kiemelkedő hamufelhő a 10 kilométeres magasságot is eléri. A vulkán 1628-ban tört ki utoljára, de azóta sem szunnyad, rendszeresen jegyeztek fel többször is aktivitást a tűzhányónál. Legutóbb tavaly májusban ébredt fel ismét.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon