1-HÉT

Pixabay

EURÓPAI UNIÓ – A demokráciának egyre több kihívással kell szembenéznie

A demokráciának egyre több kihívással kell szembenéznie világszerte, romlik az állampolgári szabadságjogok helyzete, nyomás alá kerül a független média, valamint többfelé újságírókat félemlítenek meg - jelentette ki közös nyilatkozatában Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Dubravka Suica, az Európai Bizottság demokráciáért és demográfiáért felelős alelnöke. 

EURÓPAI UNIÓ – Brüsszel most a lengyel jogállamiság miatt

(MTI)

Nem javult a helyzet Lengyelországban a jogállamiság terén, az Európai Unió továbbra is komolyan aggódik emiatt, és az Európai Bizottság minden eszközt be fog vetni ezen aggályok kezelésére. Ezt Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős tagja jelentette ki az Európai Parlament legutóbbi plenáris ülésén, a lengyel jogállamiságról szóló jelentést tárgyaló vitában. Kiemelte azonban, hogy elengedhetetlen a nyílt párbeszéd Varsóval ahhoz, hogy objektív szempontok alapján tudjanak megoldást találni a problémák kezelésére.

UKRAJNA – Különleges szabályok lesznek érvényesek a választásokon

(MTI)

Az ukrán kormány rendkívüli ülésén meghatározta azokat a szabályokat, amelyeket be kell tartani a koronavírus-járvány közepette az idei választásokon, beleértve az október 25-i helyhatósági választásokat. Erről az Ukrajinszka Pravda hírportál számolt be a kormány hivatalos honlapján közzétett dokumentumra hivatkozva. Egyebek mellett a szavazókörökben kötelező lesz a maszkviselés a választóknak, viszont a személyazonosításuk miatt a választási bizottság kérésére le kell majd venniük. A kormány azt is javasolta, hogy a szavazókörbe ne vigyenek be gyermekeket, és lehetőleg saját tollat használjanak a szavazólap kitöltéséhez. Ezen felül kötelező lesz belépéskor a kézfertőtlenítés, és testhőmérsékletet is mérnek majd.

DÉLI-SARK – Már ott is szájmaszkot kell hordani

(Pixabay)

A koronavírus-járvány kitörése óta első ízben indult kutatócsoport az új-zélandi Christchurchből a Déli-sarkra, a tudósoknak azonban az amerikai McMurdo kutatóállomásra érkezve két hétig szájmaszkot kell majd viselniük. A szakembereknek indulásukat megelőzően csaknem hat hetet kellett karanténban tölteniük. Erős viharok miatt ugyanis az amerikai légierő repülőgépének augusztusban tervezett indulását ismételten el kellett halasztani, így a mintegy százfős kutatócsoport eredetileg kéthetes elkülönítése elhúzódott.

NAGY-BRITANNIA – Szomorú titok derült ki Diana hercegnőről

(MTI)

Diana hercegnő öccse, Charles Spencer exkluzív interjút adott a Timesnak. Felidézte gyerekkoruk egyik legszomorúbb emlékét, amit Diana sosem tudott feldolgozni. Szüleik, Edward John Spencer és Frances Burke Roche házassága nem volt túl idilli, végül a nő 1967-ben elhagyta a férfit, a válásukat 1969-ben mondták ki. „Az apánk egy csendes és állandó szeretetforrás volt, de édesanyánk nem volt az a szülőtípus, erről nem ő tehetett. (...) Amikor pakolta össze a cuccait, megígérte Dianának, hogy meglátogat minket. A testvérem mindig ott várta az ajtóban, de anya sosem jött” - idézte fel a szomorú emléket Charles Spencer.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon