1-HÉT

MTI

NÉMETORSZÁG Roska Botond lett az év egyik legnagyobb tudósa, nívós díjat kapott
A hamburgi Körber Alapítvány minden évben díjjal jutalmazza a valamennyi tudományterület legsikeresebb tudósait. Idén Roska Botond volt az egyik, aki átvehette ezt a neves elismerést. „Roska Botond kutatása reményt jelent olyan új kezelési módok kidolgozására, melyek visszaadhatják a vakok látását” – jelentette ki Peter Tschentscher, Hamburg polgármestere. Az alapítvány többek közt azért ítélte neki a díjat, mert szerintük forradalmi felfedezést tett a szemészetben, azon belül is a retina kutatásában. 

ÍRORSZÁG Az Ír-sziget békéje és stabilitása kulcsfontosságú

(Pixabay)

Az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv létfontosságú az Ír-sziget békéje és a stabilitása, valamint az egységes piac integritásának védelme szempontjából. Erre Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke emlékeztette a brit kormányt a Twitter közösségi portálon, az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti jövőbeni viszonyrendszerről szóló tárgyalások újabb fordulójának kezdete előtt. Von der Leyen arra reagálva írta ezt, hogy a Financial Times című brit lap jelentése szerint a brit kormány a kiválási egyezmény egyes pontjainak felülírására készül, ami aláásná az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországról szóló megállapodást. Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól.

OROSZORSZÁG Javult Alekszej Navalnij állapota

(MTI)

Javult Alekszej Navalnij egészségi állapota - közölték a Berlinben ápolt orosz ellenzéki politikus orvosai. A Charité egyetemi klinika közleménye szerint Alekszej Navalnijt felébresztették a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából, és megkezdték fokozatos leszoktatását a gépi lélegeztetésről. A páciens egészségi állapota javult, megszólításra reagál, de továbbra sem lehet kizárni, hogy „súlyos mérgezése” tartós hatásokkal jár - áll a közleményben. Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre.

FEHÉROROSZORSZÁG Az ukrán határra hurcolták a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagját

(MTI)

Minszkben elrabolták Marija Kalesznyikavát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagját és az ukrán határra hurcolták - írta a tyt.by fehérorosz hírportál. A politikus elrablását elfogadhatatlannak nevezte Joseph Borrell, az Európai Bizottság kül-és biztonságpolitikai főképviselője. A tut.by fehérorosz hírportál egyik olvasójára hivatkozva beszámolt arról, hogy a hét elején civil ruhás álarcos emberek betuszkolták Kalesznyikavát egy kisbuszba, amelyen a Szvjaz (távközlés) felirat állt, majd elhajtottak vele. Az esetről beszámoló szemtanú félelmében fotót nem készített erről.

EGYESÜLT ÁLLAMOKLezárják a nemzeti parkokat Kalifornia déli részén a tűzvészek miatt

(MTI)

Lezárják mind a nyolc nemzeti parkot az egyesült államokbeli Kalifornia déli részén az ott pusztító tűzvészek miatt - jelentette be az állam erdőgazdálkodásának munkatársa. Randy Moore azt mondta, a rendelkezést naponta felülvizsgálják, ám hozzátette, hogy további tüzekre kell számítani. Leszögezte: nincs elég eszközük ahhoz, hogy minden tüzet eloltsanak. Az elmúlt hetekben rekordmennyiségű, mintegy kétmillió hektárnyi területet pusztítottak el a tüzek. Az állam erdészeti és tűzvédelmi igazgatóságának szóvivője, Lynne Tolmachoff aggasztónak nevezte a helyzetet, hangsúlyozva, hogy a térségben elsősorban a szeptember-október időszak számít a legszárazabbnak, ilyenkor minden évben nő a tűzvészek száma.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon