1-HÉT

MAGYARORSZÁG Rákay Philip: Tiltakozunk!

Már több mint 300 közéleti szereplő és művész írta alá azt a petíciót, amelyet Rákay Philip indított arra reagálva, hogy Gyurcsány Ferenc azt írta a Facebookon: hatalomra kerülésük esetén Vidnyánszky Attilát és támogatóit, a magyar kulturális élet meghatározó személyiségeit földönfutóvá teszik. Gyurcsány Ferenc szavai komoly felháborodást váltottak ki. Mások mellett Rákay Philip is megírta gondolatait, amelynek nagy visszhangja lett és amelyet egy tiltakozó aláírásgyűjtés követett. A Tiltakozunk! című petícióban Rákay Philip arról írt, hogy a magyarországi politikai ellenzék vezéralakjának nyilatkozata rendkívül veszélyes határ átlépését jelzi: egy ma aktív pártpolitikus ezáltal a XX. század legsötétebb időszakainak, Lenin, Hitler és Sztálin, illetve gyalázatos magyarországi követőik világának visszahozatalát tartja kívánatosnak. 

BULGÁRIA Nincs olyan politikai életút Európában, mint Orbán Viktoré

Egyedülálló a magyar miniszterelnök életútja Európában Georgi Markov bolgár konzervatív politikus szerint, aki Orbán Viktorról szóló könyve kapcsán úgy nyilatkozott: a magyar kormányfő egyszerre fenomén és jelenség. A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban a képviselő kiemelte, hogy a magyar kormányfő Európa jövőlátója, aki 2014-ben megjósolta a neoliberalizmus végét, és egy évvel később ő volt az eső, aki a migránsinvázió veszélyeire hívta fel a figyelmet. A szerző állítása szerint Európában nincs olyan politikusi életút, mint Orbán Viktoré.

FEHÉROROSZORSZÁG Elsőként kaphatnak az orosz vakcinából

(Pixabay)

Fehéroroszország elsőként kap majd az Covid-19 elleni orosz vakcinából - közölte a fehérorosz sajtó, miután ismét telefonon beszélt egymással Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka. A két vezető megállapodott, hogy fehérorosz önkéntesek is részt vesznek majd a Szputnyik V néven augusztus 11-én bejegyzett oltóanyag tesztelésének harmadik szakaszában. Putyin és Lukasenka az elmúlt napok során immár negyedik alkalommal vitatta meg telefonon a Fehéroroszországban kialakult helyzetet. Lukasenka július végén bejelentette, hogy tünetek nélkül túlesett a koronavírus-fertőzésen. Az elnök, aki 26 éve vezeti Fehéroroszországot, nem volt hajlandó szigorú korlátozásokat bevezetni a Covid-19 terjedésének fékezése érdekében.

KÍNA Jól jött a koronavírus a kínai e-kereskedelmi óriáscégeknek

(MTI)

Kína e-kereskedelmi és élelmiszer-kiszállítással foglalkozó óriásai élvezik az online vásárló fogyasztók egyre növekvő számát, ami egyúttal jelentősen felgyorsítja egyes vállalkozások digitalizációját. Ahogy enyhültek a koronavírus-korlátozások a világ második legnagyobb gazdaságában, a kínai játékosok igen erős bevételeket jelentettek a második negyedévről. „A Covid-19 utáni időszakban tovább gyorsul a digitalizálás üteme, egyre több fogyasztó tér át az offline vásárlásról az online módszerre, ami ezáltal egyre inkább beépül a köztudatba és normává válik a társadalomban” – magyarázta a Jefferies egyik stratégája az Alibaba júniussal zárult negyedéves jövedelmét tárgyaló legújabb feljegyzésében.

EGYESÜLT ÁLLAMOKBevetették a Nemzeti Gárdát Wisconsinban

(MTI)

Bevetették a Nemzeti Gárdát a wisconsini Kenosha városában, ahol erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek, miután előző nap rendőrök többször hátba lőttek egy afroamerikai férfit. A Michigan-tó délnyugati partján fekvő Kenoshában a múlt hétvégén degy családi vitához hívták ki a rendőröket, akik egyelőre tisztázatlan körülmények között többször hátba lőtték Jacob Blake 29 éves afroamerikai férfit. Blake-et súlyos állapotban helikopterrel szállították Milwaukee egyik kórházába, ahol megműtötték. A kórház jelentése szerint az állapota stabil. A városban a múlt hétvégén gyújtogatások és erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek a rendőri erőszak ellen.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon