1-HÉT

MTI

EURÓPAI UNIÓ, LENGYELORSZÁG – Mateusz Morawiecki rendkívüli uniós csúcs összehívását sürgeti a Fehérorosz elnökválasztás miatt

Az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának összehívását sürgeti Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő abban a levélben, amellyel a fehéroroszországi helyzet miatt Charles Michelhez, az Európai Tanács és Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordult - közölte a lengyel kormányszóvivő. A levélről beszámoltak a lengyel miniszterelnöki hivatal honlapján is. A vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás után „a hatalom erőszakot alkalmazott az országban a változásokat követelő állampolgárokkal szemben” - olvasható a közleményben.

LITVÁNIA, FEHÉROROSZORSZÁG – Litvániába menekült a fehérorosz ellenzéki elnökjelölt

(MTI)

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt Litvániában tartózkodik, és biztonságban van – írta Linas Linkevicius litván külügyminiszter a Twitteren. A politikust csapata azóta nem tudta elérni, hogy a hét elején elhagyta a választási bizottság épületét. A választási bizottság előzetes eredményei alapján Lukasenka 80,08 százalékot, míg Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett a vasárnapi elnökválasztáson. A részvételi arány 84 százalékos volt. Cihanouszkaja azonban bejelentette: nem fogadja el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének. 

EGYESÜLT ÁLLAMOK – Lövések dördültek a Fehér Háznál, miközben Trump sajtótájékoztatót tartott

(MTI)

Lövések dördültek a Fehér Háznál a hét elején. Az épületben sajtókonferenciát tartó Donald Trump amerikai elnök mondatát félbehagyva rövid időre távozott a teremből. A sajtókonferenciára belépett a titkosszolgálat egyik munkatársa, odafordult az amerikai elnökhöz és azt mondta: „azonnal álljon félre!”. Donald Trump távozott a teremből, később kiderült, hogy lezárták a Fehér Ház környékét, és kívülről bezárták a sajtótájékoztatónak helyet adó terem ajtaját is. Amikor az elnök visszatért, elmondta: nem világos, hogy mi történt, folyik a vizsgálat. Egyelőre csak annyi tudható, hogy a Fehér Ház mellett lövések dördültek, egy embert mentővel kórházba szállítottak.

SZLOVÁKIA – Kiutasítottak három orosz diplomatát

(MTI)

Kiutasított három orosz diplomatát Szlovákia - jelentette a szlovák közszolgálati hírügynökség a pozsonyi külügyminisztérium megerősítésére hivatkozva. A TASR közölte: a diplomatáknak a hét végéig kell elhagyniuk az országot. A három orosz diplomata kiutasításáról még a múlt héten született döntés - közölte a szlovák hírügynökséggel a külügyi tárca sajtóosztályának vezetője, aki az érintettek nevét és a kiutasítás okát nem pontosította.

VILÁG – Meghaladta a 20 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A világon 20 020 679 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 734 803, a gyógyultaké pedig 12 223 978 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legújabb összesítése szerint. Egy nappal korábban még 19 792 519 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 730 089, a gyógyultaké pedig 12 060 877 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon