1-HÉT

MAGYARORSZÁG Renée Zellwegert is bevonnák a székely petíció kampányába

Magasabb fokozatba kapcsolt a székely petíció nemzetközi kampánya, amelybe megpróbálják bevonni Renée Zellweger kétszeres Oscar- és négyszeres Golden Globe-díjas amerikai színésznőt, producert is - ismerteti a Magyar Nemzet. Pesty László kampányfőnök a lapnak elmondta: a Svédországban élő, a székely ügyért küzdő magyarság kereste meg a petíció kapcsán a helyi számi kisebbség vezetőit, hogy a közreműködésüket kérjék az aláírásgyűjtéshez. A kérdés a Számi Parlament elé is eljutott. A svédországi magyar és számi kisebbség egyeztetésén pedig az merült fel, hogy mivel Renée Zellweger édesanyja is számi, együtt keresik meg a világhírű amerikai színésznőt, és kérik a segítségét a kampányban.

SPANYOLORSZÁG Rengetegen veszítették el a munkájukat a járvány alatt

(MTI)

Spanyolországban 15,3 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta a második negyedévben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE). Az április-júniusi három hónapos időszakban 55 ezerrel, 1,6 százalékkal emelkedett a munkanélküliek száma az első negyedévhez viszonyítva. Spanyolországban több mint 3,3 millióan voltak munka nélkül június végén, amikor a foglalkoztatottak száma 18,6 millió volt, mintegy egy millióval kevesebb mint az első negyedévben. A hivatal által végzett aktív népességfelmérés rámutatott arra, hogy a kedvezőtlen adatok oka a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet. 

EGYESÜLT ÁLLAMOK Nem csitul az erőszak

(MTI)

Az amerikai kormány további szövetségi erőket küldött Portlandbe az erőszak megfékezésére. Körülbelül 100 rendfenntartót vezényeltek az oregoni nagyvárosba. Portlandben 60 napja tartanak a gyakran összecsapásokba torkolló antirasszista tiltakozó akciók. Az erőszakos demonstrációk múlt péntek óta erősödtek fel újra. A hétvégén a tüntetők a bíróság épületét vették célba, és a környező utcákban gyújtogattak. A Fehér Ház közlése szerint a Fekete Életek Számítanak aktivistái lézerrel három rendőrt örökre megvakítottak. Az erőszakos tüntetések több más nagyvárosban is erőre kaptak. Így például Seattle-ben, Richmondban és a szövetségi fővárosban, Washingtonban is.

BAHAMÁK Az amerikai turistákat kitiltották a Bahamákról

(Pixabay)

A bahamai kormány a múlt héten megtiltotta a beutazást az Egyesült Államokból és más olyan országokból, ahol rohamosan növekszik a koronavírusos esetek száma. A lépésre azért van szükség, hogy megakadályozzák a járvány további terjedését a karibi államban. A Bahama-szigetek július 22-étől kezdődően nem engedi be a nemzetközi kereskedelmi járatok utasait, kivéve az olyan, az Egyesült Királyságból, az Európai Unióból vagy Kanadából érkező látogatókat, akik rendelkeznek negatív koronavírus-teszttel – jelentette be Hubert Minnis miniszterelnök a múlt hét elején.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Cápatámadásba halhatott bele egy nő Maine partjainál

(Pixabay)

Cápatámadásba halhatott bele egy nő az amerikai Maine állam partjainál, ahol korábban mindössze egyszer jegyeztek fel hasonló provokálatlan cápatámadást. A maine-i parti őrség szerint egy szemtanú Bailey Island közelében látta úszni a nőt, amikor az megsérült „egy cápatámadásnak tűnő” incidens során. Két kajakozó partra segítette a nőt, akihez mentőt is hívták, ám végül a helyszínen halottnak nyilvánították.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon