1-HÉT

MTI

EURÓPAI UNIÓ, MAGYARORSZÁG Magyar és Lengyel siker Brüsszelben

Az uniós tagállamok vezetői elfogadták a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó, hosszú távú uniós költségvetésről szóló és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot. Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét az európai uniós csúcson - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a 2021-2027 közötti keretköltségvetésről és a koronavírus-válság miatti gazdasági helyreállítási csomagról szóló négynapos tárgyalások után, Brüsszelben.

NÉMETORSZÁG „Szép” új világ Frankfurtban

(Pixabay)

Több órán át tartó tömegverekedés volt Frankfurtban. A német nagyvárosban előbb migráns hátterű fiatalok verekedtek össze az utcán, majd a helyszínre kivezényelt rendőrökkel is összecsaptak. A randalírozó fiatalok üvegekkel dobálták a rendőröket, akik közül többen megsérültek. Beszámolók szerint a téren jelenlévő több száz fős tömegből többen ujjongással és tapssal biztatták a dobálókat. A bajba jutott rendőrök végül erősítést kaptak, így tudták feloszlatni a tömeget, 39 embert vettek őrizetbe. 

EGYESÜLT ÁLLAMOK „Szép” új világ St. Louisban

(Pixabay)

Letartóztatták jogtalan fegyverhasználatért azt a házaspárt, amely június végén pisztolyt, illetve karabélyt fogott a házuk előtt elvonuló tüntetőkre St. Louisban – írja a BBC. Marky és Patty McCloskey azt állítják, azért fogtak fegyvert a demonstrálókra, mert veszélyben érezték magukat. Csak emlékeztőül: az ügyvédekre egy felfegyverzett, cseppet sem békés horda támadt a saját házukban.

KÖZÉP-EURÓPA A RegioJet új járatot indít a Budapest-Bécs-Brünn-Prága útvonalon

(Pixabay)

A RegioJet július 31-től új, naponta kétszer oda-vissza közlekedő vasúti járatot indít a Budapest-Bécs -Brünn-Prága útvonalon - közölte a cseh magántulajdonú vasúttársaság az MTI-vel. A járatokon low-cost, standard, relax és business kocsiosztályra lehet jegyet váltani. A legkedvezőbb egyirányú jegyek Budapest és Bécs, valamint Budapest és Brünn között 9 eurótól indulnak, míg Budapest és Prága főpályaudvara között 16 eurótól elérhetőek online. A menetjegyek minden kocsiosztályon tartalmazzák a helybiztosítást, illetve a nyomtatott sajtótermékek, valamint a nagysebességű internetelérés használatát.

NAGY BRITANNIA, KÍNAKissé elmérgesedett a brit-kínai viszony

(Pixabay)

Peking tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy London felfüggesztette a Hongkonggal kötött kiadatási egyezményt, valamint kiterjesztette a fegyverembargót a városra. Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján közölte: a brit döntés a nemzetközi törvényekbe és normákba ütközik, ezért Kína fenntartja magának a jogot arra, hogy ellenlépést tegyen. Dominic Raab brit külügyminiszter a hét elején jelentette be a döntést, amelyet a Hongkongban június 30-án bevezetett új nemzetbiztonsági törvény miatti kifogásokkal indokolt. Az Egyesült Királyság mellett Ausztrália és Kanada – a brit Nemzetközösség tagjai – júliusban szintén felfüggesztették a Hongkonggal kötött kiadatási egyezményeiket.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon